2020-08-23 1677 瀏覽
限聚令之後好耐都冇試過出街食晚餐,想出去食就要揀晏晝。今次又係去咗SOHO這一間西餐廳Meats,見到佢個名,最愛食肉嘅我當然要去試一試。餐廳位於地舖,入邊相當之大,分別有吧枱同四人枱,廚房用玻璃以開放式俾客人可以見到烹調過程。食物方面我叫咗佢嘅brunch set,前菜、主菜、配菜、甜品盛惠$248一位。Chicken liver pate 用雞肝+洋蔥做成嘅雞肝醬配香脆多士,雞肝醬非常濃郁,而洋蔥令佢多咗一份甜味同爽脆口感,與多士非常配合,而且份量足夠兩個人食,所以如果同朋友嚟食就嗌一份好啦。Flap steak下後腰肌翼板肉,呢款牛肉紋理比較粗糙,所以通常都唔會厚切,薄切嘅話就會比較容易烹調同嫩口。醬汁係阿根廷青醬 (Chimichurri),香草清香襯托肉汁清甜,微酸微辣的醬汁輕輕刺激味蕾,令人胃口大增。(阿根廷牛扒通常都有用呢一種醬汁)Truffle mac & cheese松露配芝士相信都唔使講啲乜嘢,一句講晒,好好食呀!!不過真係幾漏。Coconut lime pie檸檬蛋黃醬加上椰子同雲呢拿雪糕造成嘅甜品,外型非常用心,餅皮做成外牆,連同雪糕、醬汁一齊食,味道同口感非常

Chicken liver pate

Flap steak

Truffle mac & cheese

Coconut lime pie
檸檬蛋黃醬加上椰子同雲呢拿雪糕造成嘅甜品,外型非常用心,餅皮做成外牆,連同雪糕、醬汁一齊食,味道同口感非常豐富。

$248一個set足夠你抱住個肚離開,而且環境唔算嘈雜(相信只有晏晝係咁,夜晚應該好嘈😂)適合朋友慢慢坐輕鬆傾吓計,享受下慢活嘅生活態度。