2012-10-28 104 瀏覽
吉野家火鍋 , 不停加加減減 d 火鍋料 , 好似不停都有新推介咁最近見到廣告 , 海鮮祭加入左法國黃金螺 , 價錢只爭 $ 10 ,於是今日見有時間 , 天氣又清涼 , 就慢慢行過去第一城分店度試下 1. 法國黃金螺鍋定食~ 日式濃湯 , 配讚岐烏冬 , 牛肉 , 中汔水 , $ 59.9 ~ 相當抵食 濃湯首鍋可能因為 d 菜出左水所以唔係幾夠味 , 後期加左湯就濃喇好多菜o係娃娃菜o係底 , 吸左 d 湯甜甜地幾好味 , 仲有粟米南瓜片 金菇 , 鮮冬菇 , 油豆腐 , 滑豆腐 , 蟹捧同竹輪卷 , 全屬正常味道呢個餐除左多左黃金螺之外仲有一塊魚餅 ? 好似龍蝦丸咁o既味兩隻螺又好大 , 肉質彈牙 , 味道同翡翠螺差唔多 , 係顏色比較白牛肉無以前咁靚 , 好多血水滲到連保鮮紙都濕晒 , 感覺唔係幾新鮮2. 芝士竹輪鍋定食~ 呢個就揀左地獄蕃茄湯底 , 好多鮮茄粒 , 湯就帶少少辣味 , 唔錯芝士竹輪本為芝士係o係中間空心位置 , 咬下先知係釀左o係成個卷度味道好似芝士包心丸咁 , 但芝士比較溶 , 一咬開就會流晒出黎 , 要小心蕃茄湯要滾耐左先有蕃茄味 , 加湯之後更加係變左小
1. 法國黃金螺鍋定食
2. 芝士竹輪鍋定食
蕃茄湯要滾耐左先有蕃茄味 , 加湯之後更加係變左小小辣o既清湯
其餘配料同黃金螺鍋係一樣 , 因為味道不及濃湯濃 , 用多左醬汁 ,
跟餐會有一小盒日式烘堷芝麻醬 , 吉野家正令我愛上芝麻醬之地
除左點牛肉美味之外 , 伴豆腐或者藏入油豆腐入面食 , 一樣無得頂 !
## 火鍋定食另設追加鍋物 , 有 d 係本身個鍋係無o既如芝士腸 ...
如果一家人黎食 , 可以叫兩個鍋 , 試唔同湯底 , 然後加多 d 送
咁樣應該抵食過要一人叫一個鍋 , 我見隔離枱一家四口就係咁喇 xd
2012-10-26