2017-11-02 64 瀏覽
果醬mix 主食,好難想像啊!朋友仔堅持話要黎食飯,都係照跟!餐廳俾我一種好舒服的感覺,好似放假去左旅行咁,燈光環境都好休閒!Relax~~~全程由朋友決定食咩,我連腦都唔洗用,盡情食!慢煮羊架係我最鐘意的一道菜式,羊肉外脆內鬆軟!肉質的纖維豐富,慢煮令其肉質變細嫩而不失彈牙的口感!慢煮後再焗香羊架,口感十分有層次!薯仔、蕃茄仔及荀都焗得好入味,調味做得好好,醬汁是其精華所在,芒果汁與芥末的調合令人開胃又停唔到口!無聊同羊架或配菜都係perfect match!蒜香龍蝦配龍蝦汁意大利粉:真係有半件龍蝦咁多!龍蝦係經醃製過的,我先試一試味,龍蝦醃得偏咸,所以我將龍蝦身的肉、膏及蝦鉗的肉先拆晒出來,要與龍蝦汁意粉一齊食,味道剛好!因為意粉應該係為了配龍蝦而放了少鹽,但意粉的龍蝦汁味很濃,所以配合拆下來的龍蝦肉,好好食!我叫左杯雪耳木瓜牛奶熱飲,好好味!木瓜味不太重,有少少木瓜及雪耳碎食,好特別!冇揀錯!

全程由朋友決定食咩,我連腦都唔洗用,盡情食!

2017-10-29