2009-03-25
星期一同女友入左南丫島行下, 然後傍晚時間6點幾就去食飯, 之前search左openrice, 唔想食海鮮, 唔想食粉麵, 決定左去呢間「書蟲」入到去坐左陣, 我地又唔趕時間, 拎左兩本書睇下先, 睇完Menu, 揀左一個pizza, 一個pie, 一個burger (唔係tofu個一款), 落單時, 老細話其實個pie同burger份量都好大, 食埋pizza一定食唔哂, 於是我地就無叫pizza, 亦好欣賞老細個種誠實的態度講返食物先1) 跟pie送左個南瓜椰子湯, 好好味, 不過與其說係湯, 不如似南瓜椰子糊多d, 好濃, 有椰子的香甜味, 女友話佢飲過好多地方的南瓜湯, 呢度最濃最好飲, 伴湯的幾塊蒜茸多士, 烘得幾香脆2) 個burger的麵包皮烘起脆得來, 又唔會太硬, 所以好懷疑下面有位網友寫話「好硬, 好難食」, 因為本身呢種包就係咁0既口感, 包入面塊「肉」的確係有少少鬆散的感覺,, 但素食黎講就預左係咁, 所以都無乜覺得意外, 如果想食肉類burger請到加價加到飛起的「牡丹樓」3) 跟burger有埋薯條, 係真正薯仔條, 而唔係買返來的澱粉條, 只用少量油來處
講返食物先
3) 跟burger有埋薯條, 係真正薯仔條, 而唔係買返來的澱粉條, 只用少量油來處理, 唔會好油淋淋, 唔會覺得熱氣, 用黎點薯條個d醬都好好味
4) 沙律的確普通, 所謂的普通, 就係最基本的要素:新鮮, 雖然沒有太大驚喜, 用來食沙律的醋, 溝起上黎幾好食
5) 個pie最後我地食唔哂, 但其實係好好食的, 我同女友都呻笨應該食左個pie之後先至食burger
整體黎講, 店鋪有情調, 食物OK, 唔趕時間, 喜歡消閒的話絕對係正, 趕時間, 趕船, 喜歡食肉, 食唔慣西方食物及飲食文化 (唔係港式化的西方食物) 的朋友要考慮清楚至入去, 我地係個度睇埋本書, 磨爛蓆左個幾鐘至走, 下次再入南丫島都會考慮再去食過