2023-06-12
藍色瓷磚同埋紅色大門勁distinctive *。⋆♡⋆。* 行落basement會見到神秘style嘅bar配上印度posters行典雅華麗路線之餘又帶啲vintage同exotic🤍有少少時空穿越嘅感覺❤️🔥畢竟話晒都係pirata旗下裝修門面靚之餘質素都一定有返咁上下保證lunch set果然係超抵食CP值超高ฅ(´ര ̫ ര`)ฅChicken $148佢哋嘅lunch set係根據唔同肉類去categorised 而其他配菜就係一樣的Chicken set 嘅主菜係butter chicken喺印度菜入面少數唔辣嘅菜式꜆. ̫.₎Butter chicken嘅tomato fenugreek sauce由於用咗蕃茄喺印度咖喱入面有蕃茄嘅酸酸甜甜味道雖然夠mild但就唔係好得我歡心啦….(利申唔關餐廳做法問題係個人口味問題)而每個set都有嘅chicken tikka 會話真係好食!同butter chicken一樣都係用yoghurt事先醃過雞肉餐廳用嘅Indian style hung yoghurt由於經過straining嘅步驟所以比一般乳酪更加dense and crea
行典雅華麗路線之餘又帶啲vintage同exotic🤍
Chicken $148
而其他配菜就係一樣的
喺印度菜入面少數唔辣嘅菜式꜆. ̫.₎
喺印度咖喱入面有蕃茄嘅酸酸甜甜味道
雖然夠mild但就唔係好得我歡心啦….
(利申唔關餐廳做法問題
係個人口味問題)
餐廳用嘅Indian style hung yoghurt
由於經過straining嘅步驟
所以比一般乳酪更加dense and creamy (˙ ᵋ ˙ э )
醃製過程在加上辣椒粉同肉桂粉同埋cucumber raita
令到雞肉更加嫩滑ˊᵕ̤ ̮ ᵕ̤ˋ
外層焦香又香辣惹味
而另外一個配菜dal tadka is another popular Indian cuisine
Which 小公主之前完全未食過
用咗pigeon pea lentils同埋紅扁豆製成
簡單來講口感同味道就似咖喱味嘅豆泥糊(˙ ᵋ ˙ э )
可以單獨當湯咁飲亦都可以撈飯嚟食
啲豆燉到爛晒但吸收晒薑黃粉同咖喱粉嘅精華
又有少少煙燻嘅味道好新奇但係好食
最後梗係一定要有嘅naan ❤️🔥❤️🔥❤️🔥
Naan比起小公主之前食過認為好好食嘅嗰款naan來講冇咁鬆軟
但都算好有麵粉香🤔🤔
Lamb set同chicken set配菜一樣
只不過主食變成lamb curry🥰
羊肉經過八個鐘頭嘅slow cook
啲肉已經淋到用叉輕輕一刮已經甩出嚟
Masala咖哩果然是最好的!。ᵉ̷͈ั ꎴ ᵉ̷͈ั
Lam b set $178