2010-03-15
今日幫老細去中區政府合署附近送文件,回程時途經Marks & Spencer, 望吓個錶,剛巧午飯時間。記得以前睇過食評介紹佢啲包and pastries 唔錯,便入去睇吓。 無嚟一段時間,原來Marks & Spencer裝修過,原本在地面一入門口的三文治及包點counter已經搬咗落地庫,開設咗麵包部,自成一角,出售各類飲品、三文治,pastries, cookies, 餅乾等。老公一向都話我同亞仔係朱古怪,對朱古力食品尤為偏好,故今次就揀選咗一件法式朱古力丹麥酥 Pain Au Chocolate ($13). 一咬落去,覺得個酥皮外層非常鬆脆,雖然唔知有無BO-LO’GNE啲包聲稱有81層咁多,但鬆化程度也直迫名店 L'Atelier de Joel Robuchon嘅牛角包。只是牛油味就未及L'Atelier de Joel Robuchon 嘅牛角酥濃烈,但因中間夾着一層厚厚的朱古力醬,與外層酥皮一齊吃,個酥皮與朱古力溶喺口中,口感一流 (俾亞蘇聽到我講口感,一定會罵我了).