2021-03-19
特別紀念日配特別的食物,Omakase無特定餐牌,不時不食,永遠都令人期待。今次選擇位於旺角鮨心旬節,對上一次12月黎的時候已經試過一次,評價好高,今次要encore 再黎,既然紀念日就要食好啲,我地叫左最貴的梅(UME)set, 一齊睇下我食左啲咩啦 Ø 前菜: 螢光魷魚(生/熟食)+黑豆煮第一次食螢光魷魚,原來都幾爽口同好juicy,生食的味道我比較喜歡黑豆煮應該係用糖水煮,超甜,超好味刺身 7款:Ø 真鯛刺身配汁煮白子.真子剌身味道較淡, 加左柚子汁我好似只食到柚子味,感覺少少OVER,我本身真唔好白子,但煮完感覺又OK,幾入味,唔會有白子噁心感Ø 象拔蚌刺身+菠蘿啫喱象拔蚌比較腥,但配埋甜甜酸酸的菠蘿啫喱又好似可以cover到個腥味,幾好Ø 赤牡丹蝦配蝦子/蝦膏/魚子醬蝦子/蝦膏/魚子醬非常夾,入口即溶的感覺真好…..yum yumØ 櫻花木煙燻深海池魚呢個超推介,佢配埋個鵪鶉蛋汁,超好味Ø 沙甸魚卷配自家製蘋果醬沙甸魚卷我就覺得普通Ø 赤睦魚刺身第一次食呢個, 真心好食,油香超重,加埋少少蒜蓉,燒一燒D 魚油,加埋入口超正!!!!Ø 拖羅魚子海
Ø 前菜: 螢光魷魚(生/熟食)+黑豆煮
黑豆煮應該係用糖水煮,超甜,超好味
刺身 7款:
Ø 真鯛刺身配汁煮白子.真子
Ø 象拔蚌刺身+菠蘿啫喱
Ø 赤牡丹蝦配蝦子/蝦膏/魚子醬
Ø 櫻花木煙燻深海池魚
呢個超推介,佢配埋個鵪鶉蛋汁,超好味
Ø 沙甸魚卷配自家製蘋果醬
沙甸魚卷我就覺得普通
Ø 赤睦魚刺身
Ø 拖羅魚子海膽
呢個第一次食的時候覺得好邪惡,但今次再食的時候已經習慣左,哈哈,但都係好食既
Ø 料理:銀雪魚配蕪菁赤味增
銀雪魚好滑,第一次食蕪菁,完全無蘿蔔嗰D 草青味,磨哂蓉好味
壽司 7款:
Ø 金目鯛
我都係鍾意食炙燒金目鯛,本身味道較淡,炙燒完味道會香濃D
Ø 青柳貝
第一次食,感覺都OK 不過佢D 青檸汁有D 重手,味道少少酸,
Ø 剝皮魚+魚肝(沙猛)
呢個又係好食,配埋魚肝一D 都唔腥,師傅話係要咁夾埋一齊食,淨係得呢只魚先可以
Ø 鯖魚配白昆布
鯖魚我就覺得普通,不過難得地唔算好腥,加埋面塊白昆布甜甜地都OK
Ø 大拖羅
真心唔識欣賞,一啖就溶左
Ø 右口魚配白松露
呢個白松露超香在個口散唔走,炙燒右口魚,魚油迫哂出黎,好好食
Ø 馬糞海膽
北海道的海膽真係好鬼甜,其他水域的係無得比
Ø 湯-海底椰粟米蜆
個湯勁甜, 海底椰超香
Ø 甜品
士多啤梨偏酸
總括黎講,係好食的, 只上次12月的時候有香箱蟹同北海道真蠔天婦羅,今次係比較失色, 哈哈!因為咁啱身後有大枱比較嘈, 好多時都聽唔到自己食緊咩,要問多幾次,師傅都好有耐心咁講解