2016-10-23 924 瀏覽
終於第400篇,特別揀選了從未食過,而又豪華的盛餐,就是omakase廚師發板,由大廚嚴選當日之新鮮食材,配合客人口味,自定出一個豐富的套餐,價錢分別是$1300/1500/1800。我揀了$1500,原本諗住會貴精不貴多食唔飽,但原來係超滿足,一定飽的。前菜有三款,分別是梅味的jelly浸著嫩甜的蕃茄仔,微酸清甜好開胃。醃熟三文魚上有醃漬菜好爽口伴熟三文魚,魚肉結實帶酸。最後是我喜歡我糖漬枝栗,栗味香甜又大粒。菠菜沙律,有洋蔥、芝麻醬、菠菜。大廚自家調製的醬汁,味道偏酸,芝麻味濃香之餘,仲有黃豆粉的豆香。菠菜新鮮又夠嫩,而且無渣,非常好食。刺身有八款,有醬油醃吞拿魚、牡丹蝦、赤鯥、金鯛、油甘魚腩、赤貝、秋刀魚、拖羅。擺盤精美好看,份量十足。吞拿魚用醬油醃過,肉質結實而爽,魚味較淡。正好是秋刀魚最肥美的時候,所以廚師用時令食材做了這款刺身,鹽燒就食得多,但刺身真係未試過。秋刀魚都有分可做刺身或熟食之分,做刺身的要較乾淨肉質夠甜。而呢度的秋刀魚刺身伴醋汁同食,不但沒有腥味,而且帶魚香不油膩,肉質鮮味。金鯛經炙燒後,表面微微焦香帶脆,魚肉細嫩鮮味,軟綿綿的口感,魚味不算重,但魚脂平均。赤貝
前菜-梅啫喱蕃茄仔/漬熟三文魚/糖漬板栗
漬熟三文魚
菠菜沙律
菠菜沙律,有洋蔥、芝麻醬、菠菜。
菠菜新鮮又夠嫩,而且無渣,非常好食。
刺身
擺盤精美好看,份量十足。
吞拿魚用醬油醃過,肉質結實而爽,魚味較淡。
秋刀魚
金鯛
赤貝
赤貝好大隻,切得薄身超級爽口。廚師仲加了檸檬汁,食落更清新鮮美。
赤鯥
赤鯥魚,本人第一次食,原來呢款魚是天然環境成長,不能人工飼養,而且赤鯥魚行動敏捷怎爲難捉,所以好矜貴。同樣經秋炙燒魚皮後,有脆香味,魚脂豐富,入口不算即溶,但肉質鮮甜嫩滑。
牡丹蝦
也很喜歡牡丹蝦,大大隻食落不但啖啖肉,而且蝦肉爽滑鮮甜,蝦頭還可以脆炸或做湯。
油甘魚腩
油甘魚腩厚切質感好,好肥美魚油甘潤,腩位爽滑富彈性。
拖羅
最後食油份豐富的拖羅,拖羅也有分多個部份,呢款食落冇渣帶少少筋,質感油潤軟滑,魚味濃郁。
雖然有點筋,但入口半溶化,油香令人回味。
聖子皇
珍寶的尺寸,肉質爽彈嫩淋,沾醬汁食更惹味香口。炒得梗熟,沒過老,所以好爽口。
三文魚籽
三文魚籽超級新鮮,好味得太感動,鮮味無比。口中咬破魚籽,鮮味從口中爆發直達味蕾,咸鮮味豐富,食出奇新鮮度。大讚好味。
燒拖羅下巴
燒拖羅下巴,先燒香外皮再焗熟,外焦脆內油潤嫩滑。
燒拖羅下巴
熟的吞拿魚不但唔腥,魚油燒溶更甘香,留在口腔久久不散,魚肉更是特別嫩滑細膩,有好多膠質含豐富骨膠原,女仔一定要食多點。
炸物-茄子餃子
炸物有茄子餃子。
茄子餃子
將茄子薄薄切片,包著餡料炸,餡料跟普通餃子的豬肉餡味道差唔多,茄子脆片好香脆,炸得夠透身。
秋刀魚壽司
秋刀魚壽司,令我對秋刀魚改觀,原來秋刀魚刺身壽司都超好味。
不但傳來炙燒魚皮既香味,仲有豐富魚油的油香,入口直頭溶化,我覺得比拖羅更好味,太令人回味。
三文魚生菜包
三文魚生菜包,唔係泰國菜先有,大廚創意的日式料理,用生菜包著三文魚、壽司飯、脆脆、芝麻沙律汁。
有如食緊三文魚沙律,酸酸地的醬汁好醒神,加埋生菜好清爽,正好清清我的味蕾迎接下道菜。
小鰭壽司
醋醃漬小鰭,也是第一次品嚐,廚師先用鹽醃,再浸在醋中,看似簡單其實好考廚師的功力。
咸度與酸度都適中,沒有搶味且提鮮,肉質結實爽滑,味道好好。
福村壽司
福村壽司,是此店的西村先生自創的壽司,材料有三文魚籽、海膽、牡丹蝦及拖羅蓉。
味道豐富有層次,魚籽的咸鮮、海膽甘甜、牡丹蝦的鮮甜與及拖羅的油甘香夾雜在一起,難忘的細緻味道。
撈撈手卷
撈撈手卷,將拖羅、海膽、三文魚籽、醃黃蘿蔔等材料混合撈勻做手卷,味道有齊咸甜鮮香,但多了醃漬蘿蔔的酸味,更為清爽。
素麵
壽司時經已超飽,最後仲有素麵,這個昆布鬚也是第一次食,味道同質感都幾特別。
素麵
素麵好幼細,滑溜溜爽口微彈,昆布湯底清潤爽口。
甜品-溫室蜜瓜/紅豆意大利奶凍
甜品是溫室蜜瓜及紅豆意大利奶凍。溫室蜜瓜完熟超甜美多汁,果肉軟身無渣,十分喜歡。
紅豆意大利奶凍
紅豆意大利奶凍,奶味濃郁有忌廉的香滑感,加上粉綿甜美紅豆,為今次的晚餐畫上完美句號。

總捨,雖然價錢偏貴,但食材新鮮,而且好幾款更是未食過,加上矜貴食材較多,廚房安排上菜進度也十分貼心,口味也按客人要求,不論食物和服務質素都頗高,值得再來。
2016-10-17
前菜-梅啫喱蕃茄仔/漬熟三文魚/糖漬板栗