2022-10-13
是日去左尖沙咀開會,放工已經好夜,打算買外賣返屋企食算吧。聽朋友講位於係加拿分道有一間勁高質嘅日式外賣店叫「鮨瀛海」,之前一直都無機會試,今日咁好機會,仲唔趁機試下?店舖裝修設計好有日式風格,主力做外賣,不過亦有少量立食位,食材全部都係飛機直送,亦非常著重食物嘅質素,真係帶俾人一種喺日本餐廳食飯嘅感覺。食物方面,除左有壽司之外,仲有定食、刺身丼、小食、甜品、飲品同飲品。壽司除左可以散叫之外,亦可以揀拼盤,最令我意外嘅係竟然外賣都有廚師發辦套餐,價錢都係$148至$298。是日揀左價值$208 嘅廚師發辦12貫壽司,刺身都好大塊,完全遮住下面嘅壽司飯,飯亦握得夠實,唔會夾兩夾就散開,味道方面亦非常可口,醋、糖同鹽比例剛剛好。等我同大家介紹當中有咩食先 (由左至右,上至下):深海池魚:肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,唔會有腥味。鷹羽太: 食落好嫩,有輕輕嘅魚香味。平政: 魚肉呈淡粉紅色,肉質鮮嫩。真鯛: 食起黎好爽口,肉質結實,彈性十足,一咬落去就感受到陣陣油脂味,味道甘甜。鰆魚: 有豐富嘅油脂,入口甜而不膩左口魚邊: 左口魚邊經過火炙後,有輕輕嘅炭燒香味,入口即溶,味道可口。魴鮄魚: 魴
等我同大家介紹當中有咩食先 (由左至右,上至下):
深海池魚:肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,唔會有腥味。
鷹羽太: 食落好嫩,有輕輕嘅魚香味。
平政: 魚肉呈淡粉紅色,肉質鮮嫩。
鰆魚: 有豐富嘅油脂,入口甜而不膩
魴鮄魚: 魴鮄近年喺香港比較優質嘅壽司店都會見到,入口鮮甜, 味道較清,肉質結實,食落非常爽口。
油甘魚: 肉質滑嫩,油脂味濃郁,入口即溶。
剝皮魚: 質地有少少似砂紙,脂肪含量相對地少,口感嫩中帶點爽,魚味較淡。
劍魚腩: 魚肉呈白色,入口爽身,味道鮮甜。
松葉蟹肉: 口感鬆軟,味道鮮甜。
醋鯖魚: 醃漬過嘅鯖魚無咩魚腥味,食落酸酸地,魚味濃郁,帶香濃嘅薑味。
近鏡睇真係好靚。
雖然秋風起,但買壽司返屋企都要小心,店員好細心問我回家路程遠唔遠,仲主動俾埋冰袋同冰粒添,返屋企仲發現有兩小樽自家調味嘅豉油同精美嘅筷子,真係開心呀。
呢間鮨瀛海嘅出品整體感覺都好好,用料新鮮,服務亦好好,所以絕對值呢個價錢,下次要試埋佢地其他出品。