2023-12-13
今日同朋友去咗尖沙咀鮨石食Omakase前菜有日本柿 熟蝦同北海道海膽,柿鮮甜 蝦爽口 海膽鮮甜配微酸醬汁非常開胃刺身有地金目同鰤魚,兩款食材都好新鮮,地金目肉質彈牙有咬口,鰤魚油份充足,兩者不用點醬油已經品嚐到食材本身的鮮味。壽司類有七款,當中包括拖羅 銀鱈魚 梭子魚 鰹魚 鯖魚 螳螂蝦 和海膽,款式比一般omalase特別,印象最深刻的是銀鱈魚 鯖魚和螳螂蝦,銀鱈魚同鯖魚嫩滑,油脂感飽滿,有少少入口即溶的感覺。平時大部份日本餐廳的鯖魚一般都是以熟食為主,但今次能夠親嚐到鯖魚的原味刺身,個人覺得非常難得,值得紀錄。除此之外,螳螂蝦亦都相當難忘,面頭加上吞拿魚內臟非常特別,內臟完全無異味,它的鹹味亦能突出蝦自身的鮮味今晚的主角可以話是這道毛蟹燒賣,賣相相當吸引特別,平時食開的燒賣餡料係魚肉,但今次的餡料全部都係蟹肉,相當誇張,口感軟身,蟹肉鮮甜,面頭仲有魚子醬,係目前為止食過最名貴的燒賣中途暖胃的當然不少得有湯,湯的用料豐富,有6款不同品種的菌,另外仲有蟹肉,濃厚清甜的菌湯令人有種飲不停的感覺最後甜品是綠茶雪糕布朗尼,綠茶味不算好濃,但勝在雪糕綿滑,而且朱古力布朗尼甜度適中,整體都不錯