2023-07-30
銅鑼灣登龍街一向係當區著名既食街,入面既永光中心更加係日本餐廳既集中地。小弟其實都有留意好幾間餐廳都幾有實力,但最尾揀左「曜」依間有午市套餐既,可以「小試牛刀」,如果滿意既話就搵日訂埋晚市既Omakase一入去見到日本武士像,感覺傳統中帶啲型格既style。今次一坐底就點左兩份lunch set🎋前菜 - 花膠涷花膠先燴煮,再切段放入以花膠炆煮過既高湯,雪凍成啫喱狀再切粒上碟。作為前菜冰冰涼涼又有清淡既鮮味,可以先喚醒一下味蕾😋🎋A4和牛丼用左兵庫縣 A4和牛整又點會唔好食呢?牛肉先單邊略煎,再以剩底既牛油炒飯,直頭係中菜入面金鑲銀既做法,蛋液包住粒粒日本米飯,金黃色澤,米粒煙靭有濃濃既蛋香,好功架👍🏻和牛不愧A4,高質、入口油脂分佈適中,唔會好膩,食落柔軟而且帶和牛肉質既甜味,牛丼汁有濃厚既醬油及洋蔥甜味,但唔會喧賓奪主😌🎋蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏冬鮑魚以醬油磯煮,肉質保持鮮嫩彈牙,再將長腳蟹拆肉再加膏蟹蟹黃慢煮至濃稠,淋上寬身既日本花山烏冬上面,原理好似西餐意粉咁掛汁,每啖都係軟滑豐腴既蟹黃蟹油同一絲絲既蟹肉包住Q彈既麵條,飽足又滿足😋🎋汁物 - 鯛魚湯以為會係一般味噌湯,誰知係奶
🎋前菜 - 花膠涷
🎋A4和牛丼
🎋蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏冬
🎋汁物 - 鯛魚湯
以為會係一般味噌湯,誰知係奶白色既魚湯,一飲就知無加奶、豆漿等,好肯定用左好多新鮮魚(黄鰭鯛)先可以熬出濃度咁高既魚湯汁,只係輕輕用極少量既鹽調味,每一啖既鮮甜程度都係令我喜出望外😍
🎋茶碗蒸
大廚將上一道拌烏冬煮剩既蟹黃放係茶碗蒸既表面,盡顯心思。蒸蛋加左高湯蒸煮,再配埋蟹黃,碗底以金栗取代傳統既白果,令平凡既日式蒸蛋變左特別得黎,滑順而且鮮味突出😁
店員彬彬有禮又細心咁介紹每道菜式用料同製作程序,感覺好似去高級西餐廳,加上食物出品質素極高,我已經暗地裡確定左下次Omakase既落腳點