2017-07-09 113 瀏覽
非常中意日本嘅我每次去日本都會安排一餐Omakase,但係香港就真係從未試過。適逢慶祝朋友升職,佢話無假期去日本,不如係香港食餐Omakase 啦!朋友介紹主打Omakase同鐵板燒的鉄人旨花!聽聞由日本人打理,食材新鮮尚盛,評價好高!升降機門一打後感覺截然不同,無左銅鑼灣嘅繁囂,佈置加上店內的環境令人心情放鬆, 暫時放低工作的壓力。店內一邊係長型吧枱,另一邊係鐵板燒枱。食Omakase 的我們就被安排坐吧枱啦。餐廳使用充滿日式風味的餐具,賣相討好。前菜:秋葵紫菜蛋卷,南蠻漬和芥末八爪魚。紫菜和蛋皮包著秋葵的蛋卷,口感豐富,蛋味濃郁!南蠻漬是用了油和洋蔥等醃制魚肉,味道酸酸甜甜,令人開胃。芥末八爪魚,切成細小粒的彈牙八爪魚配wasabi汁,食完醒神哂!是日刺身: 龍蝦刺身賣相非常吸引,原隻龍蝦刺身二人份量,上枱時龍蝦觸鬚仲不停郁!厚切的龍蝦肉顔色通透,肉質爽口彈牙,以小小檸檬汁及醬油調味,鮮味更特出。實在係第一次係香港食到咁好味的龍蝦刺身!鐵板燒物: 鐵板牛肉薄燒薄片牛肉包著大量蔥花和炸蒜,上枱已傳來一陣燒物香味。牛肉燒到七成熟,肉質細嫩多汁,連埋裏面包住的蔥一齊放入口中,惹味得黎又唔

餐廳使用充滿日式風味的餐具,賣相討好。

前菜:秋葵紫菜蛋卷,南蠻漬和芥末八爪魚。
紫菜和蛋皮包著秋葵的蛋卷,口感豐富,蛋味濃郁!
南蠻漬是用了油和洋蔥等醃制魚肉,味道酸酸甜甜,令人開胃。

是日刺身: 龍蝦刺身

鐵板燒物: 鐵板牛肉薄燒

薄片牛肉包著大量蔥花和炸蒜,上枱已傳來一陣燒物香味。牛肉燒到七成熟,肉質細嫩多汁,連埋裏面包住的蔥一齊放入口中,惹味得黎又唔會蓋過牛肉味。
另外碟旁有香草醬,但個人認為唔點都已經好好食了。

壽司

師傅先將有漬物的壽司碟放在我們面前,然後再逐一放壽司上碟。

1. 拖羅腩
一上碟真係嘩出聲。粉紅色的肉帶有象徵肥美的雪花紋,油脂分佈平均,入口即溶,超想食多件。

2. 池魚
魚肉嫩滑,肉質比油甘魚爽口。

3. 火炙金目鯛
金目鯛用火槍輕輕燒過,配上柚子醬,令油脂豐富的金目鯛食落無咁膩!

4. 火炙北海道帶子
帶子切開兩邊後仍然好厚,師傅燒過之餘還掃上醬汁,非常美味!

5. 火炙鰻魚
無論飯還是鰻魚本身都充滿甜甜的鰻魚汁。

6. 海膽
圓形的海膽壽司,面頭舖滿海膽,香甜鮮味,完全無腥同苦味,質素非常高!

燒物: 喜知次

魚肉鮮甜,可惜邊位有點乾。

龍蝦白魚湯
用了大量魚頭和魚骨去熬的湯底,加上剛吃龍蝦刺身的頭部再煮,奶白色的湯非常鮮甜。

甜品
櫻花啫喱雜果
自家製的櫻花啫喱味道清甜,
加上哈密瓜等,賣相吸引!

軟綿綿的蕃薯蓉淋上黑糖醬
下層軟滑的豆腐雪糕,一齊放入口可中和黑糖的甜,之後又有豆腐味的餘韻。最底層有脆米,令口感更豐富!

總括鉄人旨花無論環境、食物質素和服務都有很高的水準,特別是食材新鮮,即使價格比較高也絕對係物有所值!