2016-09-27
本來上篇寫完"黃埔新寵兒"就想寫對面小街角的街頭廚神小食店, 但’街頭廚神’何止一個, 區區都在/處處都有, 好多小老闆都可能是憑一、兩客拿手小吃’起家’入鋪入店, 我們做食客的…都總有自己的心水店! 今天這篇要跳先寫的原因就是這一檔, 一味已降服我了~ 不理環境如何熱亦不理區域的要連續兩個假期天去吃! 近年我吃過最好吃的涼粉就在大圍! 坤記, 你好嘢! 我們又來了, Let’s Go, Go Go Go!!!第一次來坤記是中秋當日休假無事忙, 倆口子去撑枱腳, 吃後覺得超正, 想著下次要帶同愛吃’啫喱’的小寶再渡重臨吃過夠癮! 今次Honey先帶我們去吃金城後來到了’坤記’, 原本亦打算吃生菜魚肉, 很久沒吃了, 但金城飯的碟頭實在大仍未落格吃不下, 又要下次呢~ 地'踎'格局, 如介意但仍有意吃的...就請索性買走吃吧~ 多款到呢. . . 價錢貼了出來一目了然, 十零廿蚊有交易長氣的我又來了): 前幾篇寫到小寶開始懂得要求去這兒去那兒, 今次就是他說要去Tsuen Wan 及 Tin Shui Wei Wei --- (寫英文的原因是他這小小年紀未
地'踎'格局, 如介意但仍有意吃的...就請索性買走吃吧~
講番碗涼粉, 盛惠十蚊, 糖水自己喜歡加多少就自己放, 好老實講, 我食開的涼粉全部是切粒粒咬下去爽口的 --- (是我見識少請不要見笑!)
這個不規則模樣的是第一次吃, 真有點新奇~
十元八塊不值錢的東西但就因為這特色成了我的珍寶!
其實我的那個他吃了腸粉, 但我太飽沒試, 下次吃過才評吧, 反正很快又會再來呢~
俾錢時順便多口讚讚阿姐: [涼粉好吃到不得了!] 阿姐即時好開心說這是沒有落魚膠粉的做法她這般做有點特色!
價錢方面: 無敵街坊價, 真是要多多幫趁這類碩果僅存的檔口仔.
服務方面: 有條'短龍', 埋去條隊度在窗口等俾錢買完嘢食, 搵張櫈坐低自己招呼自己, 人人都係咁, 好難講有無咩服務. 有時阿姐們未執得切枱何況自己推埋一邊啦~ 去得食嘅將就吓就是了~ (至少阿姐們面口唔錯, 可能好忙無對著大家笑, 但一讚佢嘢好食即刻歡容笑到見牙唔見眼, 所以我俾4)
食物方面: 兩次來都吃過飯才來吃小食真失敗! 這裡有很多款食物, 相信要"雜食當正餐"才可吃過夠癮呢! 好些小吃都未有機會試, 例如咖喱魚蛋、生菜魚肉、碗仔翅、糉、薑汁蘿蔔、自制蘿蔔糕.... 嘩~嘩~ 都好一大堆…唯有又再待下次來, 坤記: 笑面 下次見!!