2016-03-09
我會睇Openrice,但從來未試過寫食評,因為琴晚(28/2/2016)到呢間食店用膳o既不愉快經歷,所以我特登申請咗一個帳戶寫關於呢個食店既食評。之前睇雜誌知道呢個食店好似係由一位姓蕭同姓黃既藝人開既,咁啱琴晚同朋友經過九龍灣,於是特登到呢間食店幫襯食飯。當時大約8點零鐘,我哋搵咗位之後,首先由我朋友揀選食物,我哋打算每人叫唔同既burger諗住一齊share,但落單既時候唔記得咗同店員講話將burger切開一半,於是攞食物既時候我就代我朋友同店員講,禮貌咁問可唔可以將個burger切開一半。點知個外型矮得得、眼細細、皮膚黑黑哋、個樣好細,好似啱啱讀完書出嚟做嘢既MK收銀妹(佢負責收銀之餘亦幫手遞餐)就「劈」咗把刀落個餐盤上,用唔係好有禮貌既語氣同我講:「先生,我畀把刀你自己切啦!」 其實唔幫我切都唔緊要,但個態度唔好咁唔好至得架!OK,呢穫同佢算。之後,我幫我朋友攞食物返去,然後自己再返番去食店買嘢食。我諗住想食B餐,再配洋蔥圈加汽水,咁就同嗰個MK收銀妹話要「Boy餐」加洋蔥圈同汽水。我問有咩汽水揀,開頭我聽唔清楚,因為個MK收銀妹講嘢講得唔清楚又講得好快。我再問,佢態度又好
之後,我幫我朋友攞食物返去,然後自己再返番去食店買嘢食。
我諗住想食B餐,再配洋蔥圈加汽水,咁就同嗰個MK收銀妹話要「Boy餐」加洋蔥圈同汽水。我問有咩汽水揀,開頭我聽唔清楚,因為個MK收銀妹講嘢講得唔清楚又講得好快。我再問,佢態度又好唔情願同我講話櫥櫃入面既汽水都可以揀,我揀咗汽水之後就拎咗張飛返埋位等叫攞嘢食。
返去途中,我望望張飛,點知個MK收銀妹同我落錯單 ,將我想叫既B餐轉咗做C餐,收多咗我$3,於是我返番去食店同佢講我話我係叫B餐。MK收銀妹叫我等等,佢攞咗部電話出嚟篤篤篤,我心諗佢緊係計緊佢應該回番幾多錢我。B餐$39,C餐$42,相差$3,佢梗係畀番多收既$3我啦,根本都唔使篤機計。佢個同事都咁同佢講,2個餐差$3,咪畀番$3我囉,駛乜計。佢同佢啲同事講話驚計錯。結果搞咗一陣佢先至畀番$3我。
我番埋位等叫冧把,順便同我個朋友講番頭先既經歷,話個MK收銀妹同我落錯單,話佢態度唔好云云。點知我個朋友都咁認為,同我講話佢頭先叫嘢食既時候都見到嗰個MK收銀妹對佢黑晒面,個樣仲「好寸」 ,成個MK妹咁(所以先安佢個名做「MK收銀妹」)。
無幾耐,MK收銀妹叫我既冧把,我出去攞嘢食然後番埋位。我坐低之後,我個朋友同我講話我攞嘢食既時候,個MK收銀妹向住我哋坐嗰個位既方向舉中指 ,雖然我睇唔到佢舉中指,但我信我朋友講既說話。我朋友話個MK收銀妹雖然向住我哋個方向舉中指,但唔知係咪向住我哋舉,不過佢舉完中指之後縮得好快,好似驚畀人發現咁。「又要威,又要戴頭盔」
雖然我唔知個MK收銀妹係咪針對我而舉中指,但我係非常唔滿意佢咁既服務態度,尤其是係舉中指!!! 佢既態度唔友善之餘,行為仲更加惡劣!自問我由落單至攞嘢食成個過程都無用好唔友善既態度對佢,你呢種咁既行為只會趕客!!!
我唔知道呢個MK收銀妹係咪呢間食店老闆啲親戚或者朋友,但作為公眾人物,開一間食店除咗食物質素之餘,員工既服務態度同樣重要!!!就算食物有幾咁好食,米芝蓮3星都好,有咩明星推介都好,只要員工既服務態度差都係無用!!!(況且呢間食店既食物水準又唔係特別高,比佢好食既burger店大有店在)我唔知道當事人或者食店老闆會唔會睇到呢篇食評,如果當事人睇到,應該知道我係講緊你。希望你哋睇完之後會作出改善,不過我下次係唔會再幫襯你哋囉
題外話/補充資料:
我以上所講既全部都係親身經歷,全部事實,絕無半點虛言,亦無抹黑。我只係想講出我喺呢間食店用膳既不愉快經歷。