西九文化區一向都係文青嘅聚集地方。海旁超靚,行得又舒服而且又可以睇到對面海嘅風景。今日我就特意嚟到M+博物館打卡睇展覽🎭,做個文青啦!下層見到有間好高端同埋精緻嘅中菜館,忍唔住入咗去坐,諗住慢慢嘆返半個下晝先。中菜館環境非常大,而且空間感十足!門口櫥窗位放滿多款酒類展示。窗邊使用落地玻璃,外面的光線投入光線非常充足。☺️氣氛非常寧靜,很有休閒感覺。我選了菊花茶,清新脫俗,而且香味非常突出;可以大大減低飯後的油膩感覺。蜜🍯餞豚肉叉燒:特別嘅係佢要配紫蘇葉一齊食,味道果然係更加清新;而且物棧甜甜地又幾開胃🤤。釀蟹蓋:蟹肉超嫩滑,而且外皮超鬆脆菊花豆腐羹:呢個非常烤廚師刀功,一磚豆腐散到好似開花咁非常精緻;外面都好少會食到,真係俾10個讚👍🫶🏻下午食飯,一盅兩件!叫咗個陳皮牛肉球,非常彈牙同埋重牛肉味。龍蝦湯鮮竹卷非常嫩滑,而且湯頭濃郁!脆脆銀絲卷好耐冇食過。呢一款點心好懷舊。佢超級熱,而且外皮係鬆化到一個點,入邊嘅白蘿蔔絲入口即溶。最後用一個懷舊嘅菲林卷作收件,佢唔會太甜係幾好味🤤

釀蟹蓋:蟹肉超嫩滑,而且外皮超鬆脆

下午食飯,一盅兩件!