2020-08-17
難得放假梗要周圍發掘下啲餐廳食好西﹗今次黎到位於灣仔春園街嘅Uluru,呢間西餐廳位於利東街隔離,在地鐵站過隊道上地面轉個彎就到,算幾方便。由於門面在大廈嘅旁邊,要細心留意先見到個門口。不過好在呢排做宣傳掛左字條出黎就唔算搵左好耐。一入去首先就見到條長樓梯,打左個突,不過見到兩邊啲圖案都幾靚,所以決定上埋去睇。成間餐廳以黑白為主調,幾有特色。由於我中午12點去到佢剛剛開門嘅關係,完全唔使等位。不過就算遲左少少都唔緊要,餐廳有好大面積,估計有成2000-3000呎,午飯時間都應該唔使點等位。落左單之後跟餐嘅湯、麵包同埋紅酒好快就到左。蘑菇湯及麵包 - 跟餐 ($0)首先出場嘅是蘑菇湯同埋麵包,湯嘅蘑菇味算濃,不過份量就有啲少,只有一杯仔。麵包就比較一般,兩個字稔同韌。紐西蘭肉眼配香辣新薯 ($152)之後出場嘅有肉眼扒配薯仔。五成熟嘅牛扒,既保持肉汁,又夠稔身,而且有些少脂肪連住,入口即溶,好食﹗伴碟嘅仲有薯仔、青瓜同車厘茄,薯仔同蕃茄仔都好稔,同埋唔太辣。青瓜就好脆口,醬汁酸酸地,幾好食。Viu Manent Reserva Cabernet Sauvigon 2018 ($75)呢
由於門面在大廈嘅旁邊,要細心留意先見到個門口。
不過好在呢排做宣傳掛左字條出黎就唔算搵左好耐。
由於我中午12點去到佢剛剛開門嘅關係,完全唔使等位。
落左單之後跟餐嘅湯、麵包同埋紅酒好快就到左。
蘑菇湯及麵包(跟餐)
麵包就比較一般,兩個字稔同韌。
紐西蘭肉眼配香辣新薯
Viu Manent Cabernet Reserva 2018
呢杯紅酒就較為一般,初頭諗住食牛扒配番杯紅酒好好享受下,點知杯酒拖低埋件扒。
價錢都唔太抵。
不過啲員工嘅服務態度好好,搭救番。
總結都是一個唔錯嘅用餐體驗。