以前睇霏雲闖蕩(有冇人睇過🙊)就好想去土耳其🥺可惜疫情嘅關係一直都未去到☹️朋友話見到深水埗新開土耳其主題餐廳,我哋即刻狗衝去試試佢😆🔸土耳其早餐·附土耳其茶🍵西式All day breakfast 就食得多,土式就第一次試🤪有土耳其麵包 、3款芝士、煎蛋同沙律。土耳其麵包(Simit)好脆,面頭有芝麻,食落有少少似油炸鬼,可以點4種醬,分別係Honey and sour cream 、茄子泥、杏脯醬同無花果醬,我覺得無花果醬就最好食。附上的土耳其茶可以添飲,食完濃郁的芝士,飲返啖就啱晒。🔸阿根廷紅蝦香辣青醬海鮮扁意粉🍝除左紅蝦,仲有青口同魷魚圈,幾好食,不過叫左小辣都幾辣🥵啱晒鐘意辣的朋友!🔸土耳其烤雞肉卷🫔呢個好食😋雞肉卷外皮軟糯,中間烤雞肉仲配有生菜、青瓜絲同沙律醬等,食落好清新,口感豐富。🔸土耳其開心果千層酥上層酥餅鬆脆,下層係沾滿糖漿同粒粒開心果碎,甜度幾高,不過作為土耳其特色甜點之一,個人覺得都值得一試!🔸Ginger Honey Latte ☕️真係有薑絲的latte,真材實料,付有蜜糖中和一下薑味,不過覺得篩走啲絲飲走上黎方便啲🤣🔸Hong Kong Real Ginger

🔸土耳其早餐·附土耳其茶🍵

🔸土耳其開心果千層酥
土耳其開心果千層酥

🔸Ginger Honey Latte ☕️
Ginger Honey Latte

🔸Hong Kong Real Ginger Cacao真·薑生可可🍫
用來自本地 @verygingerhk 農夫耕種嘅薑配有機生可可,新穎的配搭,都幾容易入口,唔錯!

🔸Lithuanian Kvas (black rye ale)🍺
推薦!立陶宛黑麥手工啤酒🍻麥味好重,好易入口,甜甜地,朋友話好似食緊提子麵包咁🤣

小店用心裝飾,充滿民族風情,頭頂上面嘅土耳其燈、牆上的壁畫地毯都好靚。深水埗新開Cafe越來越多,好多都大同小異,但係以旅遊為主題好少,仲要係土耳其,真係暫時唯一一間,值得一試,有機會都會再嚟☺️
  • 土耳其早餐·附土耳其茶
  • 土耳其烤雞肉卷
  • Ginger Honey Latte
  • Lithuanian Kvas (black rye ale)