2018-04-03
今日早放,去左中環食個靚lunch。$198 + 10% service charge - signature lunch set點心 Dim sumFang fang signature shrimp dumpling with steamed veget Arian dumpling 蝦餃皇都幾大件料,好粉白既蝦,都應該有兩隻,微彈厚肉。皮點少少辣油調味d,蝦感覺鮮d。海苔素粉粿個皮好煙un,好欣賞。好香海苔味,但食落唔強,好引人!內有木耳 菇咁,素得嚟好夠味而唔咸。前菜 StartersTempeh salad 黃豆餅沙律有脆蓮藕片 松子 石榴粒甜 西紅蘿蔔比中紅蘿蔔少甜既同柚子係添juicy但不甜。個汁好正,有d豉油味 油油地咁但帶甜為多,又不失fusion西式香料味,好好味,好特別。黃豆餅有點鬆軟,炸到外更勁,內係林林地,黃豆粉嫩,厚身d會好點。Crab meat sweet corn soup 黑毛豬火腿蟹肉玉米羹配上雲石枱造型高貴點,嘻。黑毛豬火腿在上少少咸脆,湯咸左少少。開個時好甜玉米味道,有好多玉米,粒粒甜,口感好好。蟹肉同蛋花相影一起,蟹肉不是一絲絲,是件計嫁。主菜
點心 Dim sum
前菜 Starters
主菜 Mains
微辣,洋蔥最吸辣,蕃茄都唔差,酸甜辣咁。鱸魚好cream嘩好濃滑味,同比目魚油份感覺不相伯仲!再食菠蘿清新下,秋葵不會太林帶脆勁。
又係個個既沙律汁呀,鐘意!鴨肉帶酥香,肉質帶濕不乾澀。
飯 Rice
Pine nut egg fried rice 松子蔥花蛋炒飯不過不失,熱辣辣更好,哈哈。都算多松子嫁啦,大方既!
甜品 Dessert
新鮮水果,莓酸酸的,焦糖暖暖。燉蛋好薑汁又唔辣口,幾好呀。
好可愛造型,好似咸水角咁,奶皇不流既岩岩好。擂沙湯圓幾軟多芝麻醬同黃豆粉呀,一中一西甜品幾夾。