2022-02-24
🥂Woke 🔍中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓-----疫情下周圍都冇得去,日日喺屋企悶到心情壓抑,所以上個週末就嚟咗呢一間以CBD為主題嘅法式Fusion餐廳食Lunch,希望藉由與CBD融合為一體嘅食物令自己放鬆一下。.風格簡潔又摩登嘅樓高三層裝修,感覺頗有氣派,三樓仲有一大片🌹玫瑰花牆,女仔要影iGable嘅相絕對係輕而易舉。🍽Lobster (Daily special lunch Set $328)*Set包含麵包籃、前菜、餐湯、主菜同飲品🥖麵包籃:三款麵包均做得細膩綿密,麵粉味香濃,當中尤以邊緣薄脆,中央鬆軟嘅裸麥吐司片同佢地自家製嘅雞肝醬特別合拍。呢兜麵包籃本來係Set入面嘅配角,但整體質素幾驚艷,唔輸後面嘅主角。🦆前菜:填鴨沙律呢碟靈感來自北京填鴨嘅前菜,以酥香鴨皮、手撕鴨肉、京蔥等等組成,加上鴨油麻醬涼拌一下,入口冰爽透心,層次豐富,中式味道中帶有一點西式風格嘅別出心裁,不錯。🍅餐湯:番茄海鮮湯望落去神似南瓜湯嘅小黃茄海鮮湯,飲落帶番茄嘅自然酸香,開胃非常,同平時飲開嘅罐頭番茄濃湯味道唔同,味道明顯相較真實。🦞主菜:龍蝦服務員告知呢個龍蝦以54度慢煮咗二十四小時,
🔍中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓
-----
*Set包含麵包籃、前菜、餐湯、主菜同飲品
🦆前菜:填鴨沙律
🍅餐湯:番茄海鮮湯
🦞主菜:龍蝦
服務員告知呢個龍蝦以54度慢煮咗二十四小時,食落果真爽口彈牙,肉質鮮甜,啖啖都充滿活力感,配搭嘅櫻花蘋果汁,味道清新。
🍫甜品:牛奶朱古力慕絲($98)
呢款係Set Lunch以外嘅甜品,用拖肥作醬,濃厚牛奶朱古力加上高貴黑松露脆片及香口餅乾碎,入口細嫩幼滑,雖然份量不大,但由於好足料,一個人食會太飽膩,同朋友分享就啱啱好。
✨PS:餐廳所有食物都有加入CBD
「大麻二酚 (CBD):一種係大麻入面提煉出嚟嘅化學成份,呢種成份喺香港係合法嘅,食完之後嘅好處包括可以放鬆身心、保護神經、抗氧化、舒緩皮膚敏感泛紅、改善皮膚自我修復力等等(From Google大神)💕」
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻