2023-12-18 117 瀏覽
今日成家人過嚟愛定商場嘅酒樓食晚飯,酒樓嘅名叫做"八方庭"。裝修簡潔有時尚感,地方好大,座位空間好足夠。我哋叫左5道菜,每一道菜都好好味。🥬臘味炒芥蘭,芥蘭超爽脆,吵到翠綠色非常吸引,同臘味一齊炒帶有鹹香味,仲中和左芥蘭嘅苦味,超鮮甜。🐓正宗文昌雞,今年係文昌雞,雞味特別濃郁,肉嫩畫彈牙。唔知係咪因為活動多,所以唔會好肥,鮮甜味十足。🐟老壇酸菜魚,大大盤酸菜魚,今次真係有口福啦。魚片大塊無骨,又滑又爽口,魚肉非常鮮。入邊仲有酸菜,芽菜和薯粉。個湯酸酸辣辣夠晒開胃,佢個辣唔會好嗆口,飲落去好順,充滿魚鮮味和酸菜味。🐖川辣豬手充滿骨膠原,呢個豬手係一份涼菜,豬手冰冰涼涼皮爽肉嫩,豬皮極有彈性食落去好彈牙,淋上川味汁食落去有微微辣味,極之開胃🤤惹味!🦪椒鹽鮑魚,係用炸粉包住整隻大鮑魚拎去炸,外層嘅炸面非常香脆,入邊鮑魚肉爽口彈牙,味道非常鮮甜。再灑上椒鹽粉和炸蒜,令人食得好惹味!