2016-04-12 410 瀏覽
今日,難得喺灣仔早收工,決定搵個朋友出離飲杯嘢,吹吓水,一齊happy吓,朋友話不如去利東街,果間囍碟,我咁順得人,一定無問題啦。去到6點幾,樓下已經無晒位,唯有上樓上, 叫左杯 Ginger Palace,入口少少酸,有好濃嘅薑味,仲有淡淡地嘅香茅味,飲落好醒神,唔錯,幾好飲。飲嘢梗係要叫d小食送吓酒,叫咗個喇沙蝦牛油果沙律炸雲吞,嘩!店員送到離,個樣好靚,即該攞件咬一啖,個皮好鬆好脆,又無油,d蝦又大又爽口,中間仲有沙律醬,撈埋切到細細粒嘅牛油果,蕃茄同青椒,味道好夾,好好味,另一精華所在,就係墊喺底嘅伴菜,用嘅係甜蕃薯切到一絲絲,再將佢炸到又香又脆又乾身,用離送酒啱晒,口感冇薯條咁 heavy,講真成碟嘢都好好味,我哋將佢食清光。跟住仲叫咗個巴東牛肉芝士批,一碟有兩件,我同朋友一人一件,單睇佢個樣,好似無咩特別,原來食過你就知,個批d皮係酥皮,中間d牛肉都好多,最好嘅係一片片㗎,唔係碎牛,所以食落好有口感,仲好軟嫩㗎,而d芝士焗到溶溶地,又唔溜,送酒又係一流。同朋友吹吹吓水,原來唔覺唔覺都差唔多8點, 所以我地都埋單走人,順便行吓,變到咁有特色嘅利東街。
2016-04-11