最近好興食呢類爆餡三文治/吐司,睇到呢間種類幾多,又唔算貴,所以同幾個frd食個quick dinner再周圍行下。鐵板三文治大概有5-6款,連埋指定小食加飲品,$100左右就有一個Set。《蝦兵蟹將鐵板三文治 $101》酥炸軟殻蟹/小龍蝦沙律/醋漬紅蘿蔔絲/紫椰菜絲/他他醬入面有成隻軟殻蟹,再加好多小龍蝦沙律,啖啖肉之餘味道好濃郁。而且軟殻蟹同紫椰菜絲脆身爽口,仲有醋漬紅蘿蔔絲,酸酸地中和返膩感,個人最中意呢款。《大隻水手鐵板三文治 $91》炸雞塊/菠菜苗/醃青瓜/流心蛋/紫椰菜絲/自家製黑蒜醬及燒烤醬麵包香脆軟熟兼備,見到現場有得買,有興趣不妨留意一下。炸雞好大塊,肉嫩多汁,配埋菠菜苗、紫椰菜絲同醃青瓜,口感爽脆好清新,淋上黑蒜醬及燒烤醬更加開胃。《歐陸監獄鐵板三文治 $93》芝士通心粉/肉丸/薯餅/流心蛋/生菜/芝士我呢份啲芝士通心粉無咁爆餡,反而幾Impressed薯餅、芝士加流心蛋呢個配搭,半溶得黎又好香,好似食緊三文治版既All Day Breakfast。《祝君健康鐵板三文治 $88》豆腐蔬菜餅/牛油果鷹嘴豆/燒茄子/菠菜苗/芝士/蛋黃醬豆腐蔬菜餅食落有啲似魚腐,軟綿綿的

《蝦兵蟹將鐵板三文治 $101》
酥炸軟殻蟹/小龍蝦沙律/醋漬紅蘿蔔絲/紫椰菜絲/他他醬

《大隻水手鐵板三文治 $91》

《歐陸監獄鐵板三文治 $93》
芝士通心粉/肉丸/薯餅/流心蛋/生菜/芝士

《祝君健康鐵板三文治 $88》
豆腐蔬菜餅/牛油果鷹嘴豆/燒茄子/菠菜苗/芝士/蛋黃醬
豆腐蔬菜餅食落有啲似魚腐,軟綿綿的口感。牛油果鷹嘴豆配燒茄子味道好香又多汁,整體味道比想象中更有層次變化。

叫Set可以揀選指定配菜,或者加錢轉其他配菜:

《3日3夜自家手切薯條》
招牌手切薯條無理由唔試~淨係個名已經覺得好Gimmicky!自己加$7要左松露蛋黃醬,中意薯條夠粗身,仲有d連薯皮,外脆内軟,松露蛋黃醬又係勁濃松露香勁好味。

《HAND3AG凱撒沙律》
跟Set包埋,沙律新鮮,正常質素。

《芝士香辣烤甜粟 $28》
牛油粟米食得多,香辣芝味第一次試,辣辣地,又有粟米的甜味,好喜歡!

《蟹肉忌廉餅配他他醬 $32》
岩岩炸起好香口,食落有少少似蟹柳味,唔係平時嗰種蟹肉。

《伯爵茶鮮奶咖啡、玫瑰鮮奶 (+10)》
分層做得好靚,伯爵有咖啡,幾有新鮮感,少許茶同時有牛奶咖啡味;玫瑰則是無咖啡版本,玫瑰糖漿好濃郁,有少少甜,喜歡呢個口味的人應該不介意。

《薰衣草洋甘菊花茶、香桃薑茶》
跟餐配的,個人幾推介,特別係食呢類三文治,減低罪疚感的同時亦有助解油膩。