2019-08-16
前幾日睇雜誌介紹素食,見到《素一》好似唔錯,即刻約班同事lunch time試一試。餐廳位於Tower535,新淨企理,感覺幾清新、舒服。素食已經唔似以前老老土土咁,宜家新開左好多新派素菜,《素一》以自助餐形式經營,食物區分了幾個section,包括沙律吧、炸物、壽司類、粉麵類、甜品類同埋飲品區等等。我鍾意食煎炸野,所以一去到就衝去夾啲煎餃子、天婦羅、腐皮卷、椒鹽杏飽菇。素餃子唔錯,的的骰骰,唔會一下子盞爆個胃,等我可以每樣試少少。不過要留意,如果啲炸物放得太耐,就會淋哂唔好食,所以要睇準時機夾。粉麵類都算大路,一般都係豉油王炒麵,炒銀針粉等,味道不過不失。壽司當然係比唔上真魚生壽司,但我幾欣賞塊仿三文魚又真係做得幾迫真,連味道都有幾分相似,不錯不錯。但估唔到最鍾意嘅竟然係炒菜芯同炒椰菜!真心好食,好新鮮,炒得恰到好處,淨係炒菜都可以送到一碗飯。最後,以新甜菠蘿同椰汁西米芋圓作結,都只係$78加一。銅鑼灣地段黎講,算性價比高