2019-01-31
看電視烹飪節目, 英國 地獄廚神 Gordon Ramsay 的確有點霸氣, 他的餐廳能成為米芝蓮食府也一定有道理, 須一個月前訂位, 我們也要試試他在尖沙咀海運大廈這間過江龍扒房. 從餐廳窗內看, 可見中, 外籍廚師在工作.餐廳位置臨海, 有維港無敵海景, 感覺高雅浪漫.設大大的酒櫃, 酒客至愛.座位安排不錯, 有半圓形梳化面對靚景, 樓底高, 空間感也多.檯面是用云石, 好美觀.Menu - simple and clear.Bread蒜蓉牛油藏入牛骨內, 好特別, 麵包好鬆軟, 帶香草蒜味. Classic Caesar Salad $138沙律菜新鮮爽口, 配有雞肉, 鯷魚, 芝士, 流心蛋, 及多士.組合不錯, 好 Fresh!Scallops $158烤 帶子夠香口又軟滑, 微辣的醬汁加上青蘋果條, 開胃惹味, 與別不同. Wagyu Tataki $138用日式烹調. 牛肉切成片, 輕微烤, 配上松露油, 中規中舉.French Fries with Cauliflower Cheese $106薯條炸香脆可口, 薯味十足.Beef Wellington
蒜蓉牛油藏入牛骨內, 好特別, 麵包好鬆軟, 帶香草蒜味.
組合不錯, 好 Fresh!
薯條炸香脆可口, 薯味十足.
威靈頓牛扒, 果然是招牌菜, 賣相一流.
伴有磨茹茸, 燒汁, 味道好, 肉質鮮嫩. 相當有水準 !
蘋果批的份量可真大, 焗得非常鬆脆, 又夠熱, 外脆內軟. 裡面有蘋果蓉, 酸酸甜甜的, 有著清新的蘋果果香, 面層再灑上糖粉, 唔會太甜, 入口很香!
伴著忌廉汁, 做得很出色, 有質素.