2018-05-12 112 瀏覽
舊朋友生日gathering, 又係相約食飯既日子! 早兩年一般都係選擇放題,但限時限刻,傾計無咁方便,所以今次選擇左去book食日本野!今次生日主角揀左去CWB既"古今", 話好耐之前黎過d野幾好食,而且坐得舒服,唔會噪,可以傾幾耐都得!一班人食飯,就當然乜都想叫d啦! 幾個女仔坐低就話好肚餓,要叫d沙律同串燒,先做頭盤食下! 沙律呢,店員介紹我地食呢度既signature salad - 龍卷風沙律! 又真係好似龍卷風喎,有好多蟹柳絲整成個旋風,配埋蟹子/蛋絲/特配既醬汁,撈埋一齊食既口感好特別,配埋野菜一齊食, 味道清新得黎又帶點海鮮味! 唔錯!串燒呢,我地每樣叫左一d, 最愛既雞翼啦,帶子串燒啦, 仲有一口牛! 上碟果陣一齊擺出來,真係好豐富啊! 燒雞翼…我鐘意食 鹽燒雞翼滴檸檬汁,真係又惹味又香脆,好香口啊!燒帶子唔會燒得太老, 肉身仲好嫩,加左d黑椒一齊燒,配埋檸檬汁! 夠晒鮮味!一口牛都好正,切到一粒粒,好易入口…怪唔得叫一口牛! 牛肉表面燒得好香,入面仲有好嫩既粉紅色! 正除左串燒外, 我地仲叫左燒魚餅食! 不過係非一般既魚餅,而係芝心魚餅! 好香濃既芝心,一咬魚餅,

龍卷風salad

鹽燒雞翼滴檸檬汁,真係又惹味又香脆,好香口啊!
串燒 (一口牛/雞翼/帶子)

除左串燒外, 我地仲叫左燒魚餅食! 不過係非一般既魚餅,而係芝心魚餅! 好香濃既芝心,一咬魚餅,d芝心就爆晒出來! 勁過癮…
芝士魚餅

食完串燒同小食…終於到最期待既主菜啦! 呢度其中一樣出名既就係卷物! 果晚實在太餓啦,我地一次過左4款卷物:蜘蛛 + 忙不了你 + 極金龍卷 +焗蝦芝士卷: "忘不了你"原來係芒果卷物,入面配牛肉碎 (有d似肉鬆), 好搞野!
卷物雜錦 (蜘蛛/忘不了你/極金龍卷/焗蝦芝士卷)

蜘蛛…哈,個樣真係好似蜘蛛,見到好長既"蜘蛛尾",其實即係軟殼蟹手卷,炸得好穌脆既蟹,配埋燒汁同牛油果做既卷物,好特別

極金龍卷 - 其實即係天婦羅蝦卷物,上面仲有三文魚同芝士,好芝味!

焗蝦芝士卷 - 好得意,個感覺有d似大阪燒既卷物! 口感好特別,芝士味配焗蝦,好match既口感! yummy

食完卷物都真係飽飽飽,但點都想食返d湯類既熱野暖下胃! 我地叫左豚肉韭菜鍋, 韭菜做鍋我都係第一次食,個味好清新, 韭菜好嫩好好食,配埋豚肉,海鮮同豆腐, 個人食完真係好滿足!

唔覺唔覺,果晚我地食左2-3個鐘,呢度除左野食好味外,傾計都一流!
豚肉海鮮韭菜鍋

龍卷風salad
串燒 (一口牛/雞翼/帶子)
芝士魚餅
卷物雜錦 (蜘蛛/忘不了你/極金龍卷/焗蝦芝士卷)
豚肉海鮮韭菜鍋