2017-09-29 138 瀏覽
本人從來無去過越南,除咗因為遠,亦都係因為無錢…打工仔嘅辛酸.....放假時間就拉左老公去左食我鍾意食既越南湯粉。所以如果想有去過越南嘅感覺,最好係去食越南菜。雖然呢間sell嘅唔係正宗越南菜,但係菜式嘅味道非常之適合香港人。餐牌上面唔少得嘅就梗係檬粉啦,仲有唔少小食同配菜揀,去多幾次都唔會悶叫左個冰鎮蜜糖凍蕃茄做前菜,涼浸浸咁,而且酸酸甜甜嘅蕃茄仔食落好消暑,絕對係夏日之選我揀左個招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯濛粉,手撕雞嫩滑而且鎖咗啲啲湯汁,椰汁嘅甜味中和咗湯濛酸味,食落味道有層次身為蟹痴的我係餐牌見到招牌原隻軟殼蟹就梗係唔會放過!軟殼蟹嘅蒜香非常香濃,辣辣地脆卜卜,不論係大人定小朋友都一定會鍾意,加上炸得香口又唔油,真心好好味呀!!老公亦叫左法式芝心蝦多士,芝士溶到會流出嚟咁制,同入面嘅蝦非常夾,加上上面嘅芝麻令香口度倍增不少,係高分之作!同埋也點了碗胡志明市紅蕃茄豬扒拼扎肉湯檬粉,雖然呢碗檬粉紅噹噹咁,但係其實真係酸度適中,非常開胃,豬扒肉質鮮嫩唔會韌飲埋杯香茅薑蜜更感完滿!香茅嘅香味係蜜糖嘅襯托下更加突出,而且因為有薑,所以微辣,味道清新又健康!

2017-09-01
午餐