好難得去到荃灣做嘢,中午都有幾多空餘時間,可以慢慢食啲想食嘅嘢最近都比較多人討論荃灣有間拉麵店,出面收錢方式係用咗日本嗰種風格,唔會直接店員收現金但係喺出面果部機器就會收現金,好似港鐵八達通增值咁。其實呢部機器都算好方便,起碼省卻左人手,同埋都算幾容易用,先按下想要嘅食物,之後先至入錢,不過留意番只係收港幣,而且紙張唔可以太皺巴巴,否則會偵測唔到。總共有四款不同拉麵選擇,價錢有$80到$90左右,相差不大。最後選擇了兩款比較鍾意食嘅拉麵櫻花蝦拉麵$88曲面櫻花蝦拉麵係我朋友叫嘅,其實我都好想食,不過為咗試多啲唔同嘅嘢,又驚中伏,所以都係兵分兩路安全啲。櫻花蝦湯底係好濃郁嘅蝦香味,但係不會太鹹,好好味道。表面仲有好多粒櫻花蝦,增加鹹香以及口感。黑蒜油拉麵$83曲面黑蒜油最正嘅就係除咗湯底有好香嘅黑蒜油味道之外,其實表面有啲炸蒜同埋蒜蓉等等,每一口都好香濃嘅味道 Ps.食完可能會有啲口臭XD肉好食基本吧 ~~糖心蛋都好值得讚賞,除咗整嘅時間當然啱啱好,仲要佢個蛋嘅表面唔會有浸怪怪地嘅咸味,反而味道比較清淡清新,變相唔會喧賓奪主,完全食到糖心蛋裏面嘅甜味。曲麵質感都唔錯,有人話覺得似食公仔麵

櫻花蝦拉麵$88曲面

黑蒜油拉麵$83曲面

肉好食基本吧 ~~

曲麵質感都唔錯,有人話覺得似食公仔麵,但係呢方面嘅口感係彈牙同埋結實好多。

信州蘋果梳打$22
櫻花可樂22
通常食拉麵都會叫啲人問到呢度有超過10款不同嘅特色日本飲品,價錢都算適中,可以喺出面果部自動售賣機買埋。