2022-04-28
大埔Fine Dining選擇真係非常少,有時想慶祝下又唔想走出九龍香港我一定揀L’aMour🥰餐廳內環境復古,簡約之餘有水晶燈做點綴帶番少少奢華感覺👍🏻燈光暗暗地氛圍幾好,坐位亦都舒服🥰我對住個大酒櫃牆,望住員工調酒😆佢地既服務非常好,主動又有禮貌問佢地Cocktails有咩推介都好專業🥰👍🏻前菜我叫左Sea Urchin Toast🍞賣相幾好,夠色彩繽紛,令人食欲大開😆海膽仲要大大舊,咬落海膽獨有鮮味出晒黎食得出好新鮮👍🏻海膽口感非常creamy,配上脆既法包,兩重口感簡單又好食👍🏻👍🏻👍🏻另外我地仲叫左Homemade Crab Cake呢到既蟹餅都幾出名,見個個黎都會叫😍果然無令我失望,賣相精緻蟹餅下面係香濃既檸檬蟹黃醬,微微酸味可以解膩,蛋黃醬既香滑同蟹肉亦好夾😋蟹餅上面有蟹肉同埋魚籽,魚籽好香,食落滿口咸香,令蟹餅味道更上一層樓👍🏻蟹餅亦都無令我失望地非常足料咬落係啖啖蟹肉絲,滿口蟹肉既鮮同埋淡淡既鮮甜外層脆而不油,口感豐富🤤🤤🤤下一道我地叫左龍蝦湯🦞Lobster Bisque Cappuccino 不得不提個拉花好靚😆自己試過拉就知道都唔易整!望落去好似唔多,但飲落原來
餐廳內環境復古,簡約之餘有水晶燈做點綴帶番少少奢華感覺👍🏻
燈光暗暗地氛圍幾好,坐位亦都舒服🥰
我對住個大酒櫃牆,望住員工調酒😆
佢地既服務非常好,主動又有禮貌
問佢地Cocktails有咩推介都好專業🥰👍🏻
前菜我叫左Sea Urchin Toast🍞
賣相幾好,夠色彩繽紛,令人食欲大開😆
海膽仲要大大舊,咬落海膽獨有鮮味出晒黎
食得出好新鮮👍🏻
海膽口感非常creamy,配上脆既法包,兩重口感
簡單又好食👍🏻👍🏻👍🏻
另外我地仲叫左Homemade Crab Cake
呢到既蟹餅都幾出名,見個個黎都會叫😍
果然無令我失望,賣相精緻
蟹餅亦都無令我失望地非常足料
咬落係啖啖蟹肉絲,滿口蟹肉既鮮同埋淡淡既鮮甜
外層脆而不油,口感豐富🤤🤤🤤
不得不提個拉花好靚😆自己試過拉就知道都唔易整!
望落去好似唔多,但飲落原來都唔少,而且佢既龍蝦湯非常濃!
飲落質感接近creamy,符合濃湯既質地😋
入口滿滿既龍蝦既鮮,真係飲得出係好足料,用左好多龍蝦去煮出黎😍
每一啖都係非常咸同埋鮮,配埋忌廉拉花飲落多左啲奶香,令整體味道mild啲
蒜蓉包雖然係配角但一啲都唔馬夫,咬落去卜卜脆,蒜蓉牛油既香充斥口腔,配濃湯飲絕配😋
主菜叫左Seafood Pearl Barley with Grill Lobster
首先係視覺享受😍無論龍蝦煎到金黃色定擺擺既美感都令我心心眼
急不及待食一啖,龍蝦汁包住每一粒薏米飯,確保每啖都有龍蝦香
調味唔會太重保留番龍蝦既鮮味👍🏻
第一次食薏米飯幾新奇,口感煙韌比普通米飯有趣🥰
龍蝦都唔細隻!而且真係Grill得好靚!
咬落龍蝦肉爽口彈牙,些微鹽味更加有出龍蝦既鮮同甜😋😋😋
帶子微微炙兩邊,食落既有炙燒既香味,又享受到內面軟嫩既口感,非常好食🤤
最後仲叫左一份Sousvide Pork Rack with Caramel Apple
真係要讚下大廚煎豬扒既勁力,咁厚既豬扒熟度真係好難拿捏
但呢塊豬扒一切開已經流緊肉汁出黎
入面粉粉嫩嫩剛剛好熟,咬落仲十分juicy😍😍😍
出面亦grill得好靚仔,配埋燒蒜頭同埋蘋果蓉,食法多變又夾👍🏻
另外我地每人叫左酒飲🥰
House White加左乾冰好靚😍飲落唔會太酸太澀,唔錯
另一杯非常IG-able係呢杯Rainbow🌈
又靚又好飲😍中間最大比例係橙汁,所以混埋後好易入口,甜甜地,酒精味道唔會太強,岩晒女仔飲🥰