尖沙咀★Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria成日食西餐都會厭,今晚突然想轉下口味最後由依間位於尖沙咀亞士厘道既中東菜餐廳脫穎而出。係openrice既指導下行左勁遠去exit L5,的確出左站只要直行就到,不過計埋係地鐵站內移動既路程,我同投訴行到腳攰既朋友仔一致相信A出口行過去會更快捷..以為係地鋪,原來入到去都要行落一小層。餐廳同logo一樣以橙同深藍色為主調,唔知點解望落好有快餐店既感覺(我本身仲以為要自己行出去買同拎野食,原來有人黎落單送食物)。哈哈~其實落雨+天氣凍都有好處,就算happy friday人流都少左好多,黎到依間平時好旺場既餐廳即刻搵到位,仲要坐左成2粒鐘都無壓力要讓位走人不過可能因為係開放式廚房,通風又一般,都有少少油煙味同埋幾焗下,冬天又著得多衫真係差d坐到出汗...搵食時間- Somosas(3pcs $32):每次食印度都必嗌既咖哩角,見到依度有得嗌梗係唔可以錯過(畢竟本身都有諗過去食印度菜....雖然感覺上佢地serve既食物都幾相似)。oh..個油炸金字塔賣相都ok,中間包住薯仔扁豆等等既鹹味餡料,不過味道唔太突出。同埋懷疑係一
成日食西餐都會厭,今晚突然想轉下口味
...

搵食時間

- Somosas(3pcs $32):
Somosas [咖哩角] - 3pcs
....雖然感覺上佢地serve既食物都幾相似)。oh..個油炸金字塔賣相都ok,中間包住薯仔扁豆等等既鹹味餡料,不過味道唔太突出。同埋懷疑係一早炸定感覺上唔太"新鮮"同埋唔係好夠熱

- Chips w/ cheese($45):
Chips w/ cheese [芝士薯條]
邪惡既薯條面頭鋪滿晒可以拉得起既芝士同埋望落奇怪但同d野食味道好match既唔知什麼名堂青色醬汁!哈哈~原來d紐紋薯條係焗唔係炸,係就係無咁香口,不過罪惡感即時降低又可以放心點多d芝士食多幾條

- Fish kebab($60):
Fish Kebab [魚肉卡巴]
果然係招牌菜,真係寧舍不同
卡巴一開二,清楚睇到中間完全無偷工減料由薄薄既烤餅包滿蕃茄生菜魚柳等等
一卷拎上手好有份量,食落有多重口感,連埋dsauce食好味不油膩,真係食過番尋味
舊魚都係啖啖肉唔會得層炸粉~

- Shrimp Curry w/ Naan($51):
Shrimp Curry w/ Naan [咖哩蝦]
上枱果下見到個咖哩既顏色都心知不妙,應該無落椰奶煮果種。小試一啖都還好,大啖少少就發現原來都幾辣下,幾個即刻嗌番d啤酒百事解辣
哈哈~不過其實辣得黎又幾過癮,點naan食溝稀番少少辣度都接受到,應該係食唔慣姐
哩埋左果五六隻蝦都算入味,不過食落就覺得咖哩都係同肉夾d~
個naan見到已經失望,點解咁薄成塊pita bread咁既
印象中既naan係厚少少又好軟熟嫁啵,可能好似平時d pizza咁有唔同style啦...?

唔記得d啤酒汽水幾錢,埋單好似4位每人$60~70。
整體黎講食物一般般,Kebab係唯一令我想再黎幫襯既原因
不過到時試埋佢另一個招牌菜pizza都好~hee
2016-02-19