2022-04-18
Donki全球首間迴轉壽司店🍣進駐咗係香港都有一段小日子啦,網上好多評論都話:「同壽司郎對比,質素好參差啊🙊!」所以,我趁住疫情慢慢緩和嘅時候,就去一探究竟🤣首先,等候時間快。我地係週末正值中午時間去排隊拎飛🎟,大概要等60張枱左右。壽司店暫時未有app / QR code📲可以比客人隨時隨地check住等候情況,所以唔敢行太遠,就去住隔離嘅Donki行住街先🛍。壽司店附近都設置左幾張長凳,方便等候既人士嘅~最後,我地等左45分鐘左右就食得,都幾快喎🤭其次,係配置上,一樣係由平板上落單📲。每枱都會有酒精消毒液、抹茶粉同兩款醬油 。不同,同樣作為迴轉壽司店,少不免會拎壽司郎做比較🆚。款式上,又真係好少選擇,基本上係冇麵類可以揀,小食、甜品都少之又少😅係食物質素上,都好參差啊!壽司飯過於鬆散,真係會一夾就散左😐。有D夾之前,上枱嗰下,其實已經係散既……壽司味道,都正正常常,都可以吃到魚既鮮味🐟。不過,好明顯份量對比壽司郎㴝講,係少D同單薄😂,尤其係蝦、三文魚、茶碗蒸等呢幾款。其中,要值得推薦既,藍鰭吞拿魚拼盤($37)係必試之選👍🏻,一次過可以試齊曬赤身、中拖羅、大拖羅🤤。吞拿魚油脂分布好
其中,要值得推薦既,藍鰭吞拿魚拼盤($37)係必試之選👍🏻,一次過可以試齊曬赤身、中拖羅、大拖羅🤤。吞拿魚油脂分布好平均,非常新鮮,吃得岀係品質較高既吞拿魚🤩
藍鯨吞拿魚拼盤
照燒帆立貝($17)都係唔錯架😋~對比其他壽司,份量都足料既~照燒汁又唔會完全遮住帆立貝既鮮味,爽口嫩滑
照燒帆立貝
甜品方面,北海道軟雪糕🍦既奶味好重呀,但又唔會好甜~只係份量上少左D
整體而言,與同類型既迴轉壽司店做比較:比上不足,比下有餘。排隊等候時間又短,可以試一試既,但期望就唔好太高啦😉