呢間起厚福街開咗好耐,間唔時有見身邊朋友post instagram story,可以自己煎漢堡扒,玩得又食得幾過癮👩🏻‍🍳除咗漢堡扒套餐之外,依家仲有二人套餐,有五個唔同組合俾大家揀叫咗個1號二人餐,比起單叫抵食好多!▶️ 雞蛋和牛漢堡扒 (中)賣相好新奇得意,一大個鐵板上面打咗隻蛋,中間有一大嚿圓轆轆嘅生免治和牛漢堡 (160g)等住你去燒可以按自己喜好用鐵鏟切出想燒嘅漢堡扒size,跟住放上石燒🔥輕輕力按10秒再反轉就ok啦!個人鍾意薄燒,口感正啲;厚燒就會再juicy啲,可能做到半生熟效果原來都好考技巧🙈唔小心放耐咗就燶咗,但係燶咗嘅口感唔錯,食落脆口,係冇咁健康同少少苦囉~🐂 用上100%澳洲和牛漢堡扒,肉質細緻而完全唔韌,放入口仲充滿油脂,好juicy,朋友形容為「入口即溶」 (不過食食吓覺得佢少少油膩🫢一路煎,啲油不斷滲出)牛味唔算好突出,少少都有嘅🤏🏻啱晒我呢啲本身唔係特別鍾意食牛嘅人🧂漢堡扒本身已經有味(應該有調過味)不過我都有點豉油食,因為佢個豉油唔係好濃味,鹽就冇點面頭仲有啲青蔥絲,令佢煎起上嚟香啲🍳下面嘅雞蛋基本上好快熟咗,本身冇咩味道,口感上邊邊位少香脆而中間就
叫咗個1號二人餐,比起單叫抵食好多!

▶️ 雞蛋和牛漢堡扒 (中)
雞蛋和牛漢堡扒

面頭仲有啲青蔥絲,令佢煎起上嚟香啲

🍳下面嘅雞蛋基本上好快熟咗,本身冇咩味道,口感上邊邊位少香脆而中間就spongy啲,建議趁早起佢半熟嘅狀態度食

▶️ 芝士蛋和牛漢堡扒 (中+$8加大)
同上面一模一樣,只係多咗芝士🧀放起石燒到自然開始同漢堡扒融為一體
朋友覺得芝士可有可無,可能因為芝士味道唔特別濃,同埋漢堡扒本身好夠味
芝士蛋和牛漢堡扒

▶️ 忌廉芝士沙律
新鮮嘅沙律菜上面放咗幾塊麵包同一啲cream cheese,然後灑上granola
🥗沙律菜幾新鮮,配上柚子味醋汁,味道甜甜地又唔酸,十分之開胃
沙律菜加granola都係第一次試~granola本身脆卜卜,呢個組合有幾得意喎
忌廉芝士沙律

Cream cheese味道唔太「芝士」,味道甜甜地,質地好creamy好似牛油咁,攞咗嚟搽麵包食
可惜麵包唔太好食🍞又唔脆又唔軟熟😅仲要小心佢浸咗落底部嘅沙律醬汁會濕
朋友好醒目咁攞咗去石燒板烤返脆😂都係一種補救方法嚟~

▶️ 白飯x2
碗白飯都幾大,一定夠餸漢堡扒食🍚
飯嘅口感唔錯,用上珍珠米,好飽滿
我仲攞咗泡菜撈飯食😌因為佢啲泡菜完全唔辣而夠鹹,咬落好爽脆

▶️ 麵豉湯
明顯係用粉溝出嚟,味道頗鹹,但非常濃味

▶️ 飲品-罐裝烏龍茶
可以幫助消滯🙈haha

難怪係漢堡扒專門店,用嘅漢堡扒係靚料👍🏻最好係成個過程可以自己燒,玩得開心之餘又可以按自己味道喜好熟度,有flexibility喺度,令每啖都食得滿意

值得一讚係佢服務超好,全部後生仔女,個個都好有禮貌☺️又會教你點樣燒,又會主動幫你換石板,仲會提你唔好放咁耐如果唔係會燶 (雖然成日會唔記得)
上菜又快手,手機落完單轉個頭就上
舖頭本身唔算好大,但可以容納到唔少食客,坐落舒服,感覺唔壓迫
不過二人套餐太豐富,張枱唔夠放,最後個沙律放咗喺隔離😂
每個位置都有個獨立抽氣位 (要對準先會抽得好,會見到啲氣好似包住嚿肉咁吸咗入個管道)💨加上舖頭通風系統好,食完唔會成身油煙味或成面油

全部嘢大大份足料,又有沙律,又有飲品,又有湯,平均$180/人,性價比算抵食
想同朋友出去食,但又唔想淨係坐喺度傾偈,絕對可以考慮來「玩」吓,算易上手,煎多幾塊漢堡扒就變高手😎
唔想燒都可以叫丼飯,同樣享受到和牛

⚠️提示:小心煎牛扒嘅時候啲油會彈出嚟,可能會辣到,或者整污糟白色衫
雞蛋和牛漢堡扒