2023-08-03 5 瀏覽
將軍澳呢間赤本山,之前朋友一路叫我同佢去,跟住呢排終於去咗~ 佢地晚餐有「赤」、「本」和「山」三款set 今次就試左「本」 $1180📍前菜4點一黎到打開寶盒就有4 款精緻前菜沙角用咗紅菜頭上色,即時變得好barbie~~~ /春菜漬/醬煮薯仔/醃茄子刺身3點:📍鮫鰈魚師傅將炙燒過既魚邊包喺中間再喺面頭撒上紫蘇葉花,口感層次完美提升📍生蠔蠔肉新鮮肥美,再加上酸汁蘿蔔蓉調味更能提提鮮📍原隻紫海膽把握紫海膽尾巴,八月尾聲食埋最後既紫海膽~紫海膽味道偏甘甜清新口感較幼滑御料理📍鮑魚天婦羅呢個好惹味,鮑魚切成片再炸,天婦羅炸得剛好酥脆,上面再加淡雪檸檬鹽調味剛好📍壽司7貫金目鯛:魚脂豐腴濃郁、肉質鮮甜美味池魚:肉質緊實而爽口、略帶油香道鮮甜銀鱈魚:肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香紋甲魷魚:爽口彈牙表面再火灸過增添焦香味帆立貝:肉身肥厚,味道鮮爽帶甜大拖:油脂甘香,入口即溶鰤魚:肉質緊實 口感細膩📍吞拿魚卷吞拿魚蓉入口肥美香滑~📍蝦湯呢個一上黎我以為眼花,點解係西式湯咁既?原來佢係蝦湯,師傅將剩低既蝦頭打爛去熬湯,再加入南瓜蕃茄等等混合,湯頭超鮮甜📍紅豆抹茶奶凍抹茶味濃加埋減甜紅豆黎食,味道剛好

📍前菜4點

刺身3點:

📍鮫鰈魚

📍生蠔
蠔肉新鮮肥美,再加上酸汁蘿蔔蓉調味更能提提鮮

📍原隻紫海膽

御料理
📍鮑魚天婦羅

📍壽司7貫
金目鯛:魚脂豐腴濃郁、肉質鮮甜美味
池魚:肉質緊實而爽口、略帶油香道鮮甜
銀鱈魚:肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香
紋甲魷魚:爽口彈牙表面再火灸過增添焦香味
帆立貝:肉身肥厚,味道鮮爽帶甜
大拖:油脂甘香,入口即溶
鰤魚:肉質緊實 口感細膩

📍吞拿魚卷
吞拿魚蓉入口肥美香滑~

📍蝦湯

📍紅豆抹茶奶凍
抹茶味濃加埋減甜紅豆黎食,味道剛好