2023-11-09 1148 瀏覽
今晚同媽咪行開深水埗,想話陪佢老人家食下上海菜,見到呢間黃色招牌既「上海萬家村小館」咁sharp , 睇下佢有乜食先餐廳有齊傳統上海菜:小籠包、生煎包經典麵食:擔擔麵、口水雞麵、嫩雞煨麵上海小炒:賽螃蟹、回鍋肉等Menu 每頁都好full, 超多選擇用餐環境寬敞光猛,木系裝潢,環境闊落生煎包 5隻即叫即煎既生煎包,外形包到好似小籠包咁,包底微金黃色咬開粉皮,豬肉餡料佔左9成,咬落仲有肉汁滲出鮮肉小籠包小籠包皮薄,咬開馬上爆出肉汁蟹粉賽螃蟹賽螃蟹係由西蘭花🥦、多份蛋白炒成既著名上海菜,今次適逢蟹季,餐廳推出蟹粉賽螃蟹食落蟹粉+蛋黃味出,蛋白嫩滑唔老宋嫂魚羹原來呢個魚羹材料超豐富,包括豆腐粒、魚柳粒、薑粒、蛋花、蔥粒,所有食材都熬到軟林林,好岩老人家食,食落肚仲暖笠笠砂煲雲吞雞半份雲吞雞份量唔惹少,入面放左半隻雞、6粒巨雲吞,仲有海量津白及雞肉,咁足料3-4個人分,每人一細碗都好滿足食到呢度我同媽咪都食到好full , 下次黎要再試埋佢地既甜品,例如高力豆沙先得

餐廳有齊傳統上海菜:小籠包、生煎包

經典麵食:擔擔麵、口水雞麵、嫩雞煨麵

上海小炒:賽螃蟹、回鍋肉等

Menu 每頁都好full, 超多選擇

用餐環境寬敞光猛,木系裝潢,環境闊落

生煎包 5隻
即叫即煎既生煎包,外形包到好似小籠包咁,包底微金黃色

咬開粉皮,豬肉餡料佔左9成,咬落仲有肉汁滲出

鮮肉小籠包
小籠包皮薄,咬開馬上爆出肉汁

蟹粉賽螃蟹
食落蟹粉+蛋黃味出,蛋白嫩滑唔老

宋嫂魚羹

砂煲雲吞雞