2021-09-06
都好耐冇寫食評下, 真係食完呢間餐廳忍唔住要寫, 前嗰排勁多KOL推呢間餐廳, 點知中小伏今日七點幾去到,人流唔多只有三四張枱, 諗住清靜啲傾下偈,都冇咩所謂少照幫襯, 佢張menu寫到明六點之後要加1,不過真係冇乜服務,同埋見到你一食完,就係咁執嘢, 明顯地趕你走,成個場大把位,於是我哋都急急腳食完都走叫咗一個“海南雞飯(6x)“同埋一個“冬陰功湯底卜卜蜆殼河粉(89)“,外加一個小食“ 泰式鳳爪(4x)“ ,埋單盛惠25x蚊, 但係食完都唔飽要再出去食牛腩麵叫咗呢三樣嘢最正常係個泰式鳳爪,因為出面餐廳食都貴, 佢四十幾蚊畀到七至八隻腳你都ok, 而且味道都較得幾好味,酸酸甜甜咁, 唔會太辣而另外兩樣嘅份量都非常之少,加上味道比預期中差, 可能呢啲就係叫希望越大失望越大個海南雞飯, 啲雞係完全冇味, 好彩嘅係食唔到雪臭味, 啲飯都冇油香,同鹹香味, 佢兩個醬嘅味道都係一樣, 得個“辣“字,完全食唔到個醬係乜味, 收人六十幾蚊, 仲差過大x樂,完全唔可以接受另一碗河粉, 食物嘅份量都係貫徹佢一向嘅風格都係好少, 碗粉入面有 :中蝦x1秋葵x1卜卜蜆5~6粒 ps:其中七成嘅蜆都係開唔到
中蝦x1
秋葵x1
卜卜蜆5~6粒
ps:其中七成嘅蜆都係開唔到口, 而其中一兩隻食落有沙
蟹柳x1
湯底飲落既唔辣,唔酸又唔鹹,只有好濃好重嘅椰奶味, 同我之前食開或者認識開嘅冬陰功湯底完全有好大分別, 畀人嘅感覺就係本身準備嘅湯頭唔夠猛對椰汁落去甘,一啲都唔好食, 見佢枱頭有幾款調味品,諗住落嚟 睇下會唔會令呢碗粉好食啲, 點知我落曬所有調味品,都係好重嘅椰奶味,呢碗份收人80幾蚊加埋一城九十幾蚊,價錢完全唔合理
一句講曬:冇下次