2006-09-07
本身唔會主動去這等連鎖酒家打邊爐,有時,唔到你想.當你朋友住在調景嶺,又想打邊爐,但又唔想去得遠.似乎,厚德商場的稻香,是對方心目中所想.特價時段,好似唔洗錢似的.門口永遠車水馬龍,遲一步到,囉張飛的號碼都會令到閣下面色一沉.呆坐一會,終叫到我number,心情有如中六合彩般興奮.特價有特價之食法,盡量叫些特價野,有咁平叫咁平.當然亦會叫些肥牛,珊蝴蚌等等.要個雞鍋,隻雞肥到漏油.湯底面頭的浮油,很像輪船擱淺後,漏出來的油污,真係"畢"油,都畢到手軟,多出來的油,裝滿一小碗.如果可以循環再用,可以點用?配料肥牛,蚌之類就一般過得去,不過不失.平價配料如肉丸,雲吞,餃子等之類,都係一般.點都好過月前大角咀的興隆一役.來得這等連鎖,真係唔應該有期望可言,只係去解決基本的生理需要罷了.除左厚德之外,每一次在黃金時段路過任何一間稻香,人龍絡繹不絕,何解?