2021-12-24
銅鑼灣 登龍街一帶,無論地下鋪或樓上鋪,都有好多好有質素嘅食肆,今晚朋友特意安排左一間非常有情調嘅酒吧餐廳FJAKA為我慶祝生日,真係好有驚喜😃。餐廳位於26樓,一出lift其實都幾氛暗😂,見倒有位姐姐在門口檢查已掃安心出行同埋針咭,再拉開兩度鐵閘先可以進入餐廳,守衛森嚴😂。入到餐廳眼前一亮,裝修行型格路線,燈光氛暗,情調浪漫,露台一大片戶外區域,可以飽覽港島夜景,可以好chill咁同朋友飲下食下😋,享受同欣賞眼前夜景。先來一個食小食同沙律 :炸蕃薯條 – 而家發覺好多食店會以炸蕃薯取代炸薯,可能因為炸蕃薯除左外脆內軟,更添多一份軟糯香甜,值得推介為餐前小食。🥗龍蝦尼斯沙律配柚子醋,份量都幾多,足夠二人共享;不得不讚,除左墊底嘅沙律菜夠新鮮外,柚子醋汁亦調教得好balance之外,龍蝦🦞份量應足足有成半隻,龍蝦蝦身已拆肉,啖啖肉爽夾彈,鮮味十足,蝦鉗殼亦已預先剥好,食起上黎非常方便;蝦頭更加係重頭戲,好多紅當當蝦膏,入口甘香,非常開胃嘅前菜。蒜片初榨欖油乾辣椒拌蟹肉扁意粉🍝,聽見話用初榨欖油,成件事已經覺得好健康啦, 意粉有些少靭度,有口感,係我鍾意嘅texture,蟹肉份量都唔小,每
先來一個食小食同沙律 :
蒜片初榨欖油乾辣椒拌蟹肉扁意粉🍝,聽見話用初榨欖油,成件事已經覺得好健康啦, 意粉有些少靭度,有口感,係我鍾意嘅texture,蟹肉份量都唔小,每啖都嚐倒蟹鮮,蒜片同蒜片亦成了焦點,令整碟意粉味道提升至極點。