2021-03-20
對於中上環一帶既小店情有獨鐘, 中意個份慢活, 輕鬆既感覺。踏上善慶街既石梯級, 兩旁都係自成一角既小店, 以慢煮為概念既Fast Gourmet係度就以流心牛角包而聞名, 而每個星期六日仲設有Weekend Brunch Set, 作為上班族既我, 趁住星期六黎RELAX一下!餐廳門口有一張小枱, 可以係陽光下嘆個牛角包飲杯野感覺好chill! 我地本來都坐係出面, 但後來發覺我地叫既brunch set有d唔夠位擺, 於是移師番室內, 餐廳既裝潢典雅有格調, 坐位寬敞, 一樣係彌漫住慢活既感覺。 見到好多客人叫佢既三層架tea set打卡, 見到好靚心旭旭, 不過因為我地都未食lunch既關係, 就叫$238/位既3 course brunch set, 又可以試到牛角包, 又可以食埋主菜!龍蝦湯流心牛角包牛角包酥脆兼帶香濃牛油香, 一刀向中心切開, 橙色龍蝦湯緩緩流出, 沾滿牛角包既底部, 龍蝦湯質感濃稠, 十分鮮味, 一路食既時候諗起細細個好中意食既酥皮龍蝦湯, 換一種方式去品嘗, 有新意又美味, 好值得一試。魚籽醬龍蝦汁蟹肉伊麵另一道Fusion菜麵底用上中式伊麵, 混和左蟹
龍蝦湯流心牛角包
另一道Fusion菜麵底用上中式伊麵, 混和左蟹肉同龍蝦汁, 當中仲有蟹膏添, 整個麵質感好RICH而且鮮味濃郁, 面頭仲有帶出咸鮮味既魚籽醬, 伊麵好似吸收哂其他食材既鮮味咁, 有驚喜!
牛腹扒脂肪不多但肉質軟嫩, 配上香口既炸蒜片吊吊味, 出色!
原來依度既甜品一樣一絲不苟, 自家製既芝士蛋糕同cream brulee , 都用上自製雜莓JAM, 酸甜味道天然, 整體又唔會過甜。另外Cream Brulee面頭焦糖薄脆, 內裡則非常綿密, 而芝士蛋糕口感就更加RICH, 兩者都係出色之作!