Finally! 終於都去咗📌Check In Taipei尖沙咀嘅新分店喇😉,坐位多早環店好多,但經常都要排長籠,所以建議如果dinner time,6點就要嚟到啦🕕。淡粉紅mix淡黃色嘅色tone予人柔和溫暖感覺☄,裝修方面仲融合咗唔少台灣元素添☺️~·🐂招牌牛肉麵 HKD$118揀咗刀削麵,口感較煙韌😚,掛湯力亦較高;碗旁邊會附有一小嚿辣牛油😍,其實佢喺牛脂肪整成,隨個人喜好按量放入熱湯🥣,融化後先係精髓所在🤩,成個湯頭都充滿牛脂香氣,之前喺台灣食牛肉麵都有得加㗎!!·🐖招牌魯肉飯 HKD$68魯肉飯嘅豬肉係半肥瘦微偏肥🐖,所以食落會油脂感較重,肥豬肉口感亦較軟Q😚;醬汁則是偏甜嗰種,米飯用咗珍珠米,醬汁味道好好送飯👍🏻;仲有隻半熟滷水蛋🍳好吸睛啊!·🌯肉鬆皮蛋蛋餅 HKD$78見到有皮蛋做餡😍已經決定一定要order,好好食呀真係🥰!肉鬆同皮蛋估唔到都咁夾,香甜肉鬆同軟酥皮蛋,加上軟韌蛋餅,表面仲唧上沙律醬,整個texture、味道、口感都好豐富且多層次🤩,必點呀!·🍍手工鳳梨酥麻糬蛋撻 HKD$48絕對係驚喜之作💓!估唔到佢咁大個,有成隻手掌咁大✋🏻。佢完全係將鳳梨酥🍍

🐂招牌牛肉麵 HKD$118

🐖招牌魯肉飯 HKD$68

🌯肉鬆皮蛋蛋餅 HKD$78

見到有皮蛋做餡😍已經決定一定要order,好好食呀真係🥰!

🍍手工鳳梨酥麻糬蛋撻 HKD$48

絕對係驚喜之作💓!估唔到佢咁大個,有成隻手掌咁大✋🏻。

佢完全係將鳳梨酥🍍融合於蛋撻🥚為一體!! 蛋撻皮係牛油皮,香酥之餘仲好香牛油味,而且蛋味好濃,淨係個蛋撻已經好好食☺️;蛋撻內加入咬開係絲絲嘅鳳梨蓉,微甜味道唔會搶咗蛋撻主體嘅味道👍🏻;

最中間仲加入打卡拉絲麻糬😍,成個層次勁豐富,完全顛覆咗我對蛋撻同鳳梨酥嘅想像,原來兩者嘅可塑性可以咁高🤗。
🥛木瓜牛乳 HKD$52

木瓜同牛乳mix埋一齊形造出😻橙白雲石pattern,好靚!! 味道唔會好甜,仲飲到微微木瓜粒粒😚,兩者永遠都係最佳組合。
🍋檸檬冬瓜茶 HKD$38
與木瓜牛乳比較相對較失色,係台灣冬瓜茶古早味😌,味道偏甜的。
📍臺北棧
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖