2020-07-10
今次黎到中環雲咸街嘅印度餐廳,呢間餐廳其實係全球唯一一間米芝蓮一星嘅旁遮普菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 身為一間米芝蓮餐廳,service的確好周到, 我地當晚坐嘅枱近乎一張四人枱,空間感十足,仲有足夠嘅空間比我地影相😛呢度嘅菜式係走比較濃味路線,不過菜式嘅味道層次+配搭都同平時食嘅印度菜截然不同~ . 🥗招牌咖喱角頭盤印度咖喱角係全晚最驚艷嘅菜式🌟外層炸到金黃色超級鬆化,一放入口腔就瞬間融化🤤內餡混入咖喱薯蓉,底部舖滿左鷹嘴豆+牛油果+乳酪+紅石榴,食落口感極豐富,每一個component都平衡得好好,味道好清新開胃🤤.🍗香烤雞腿雞腿放入泥窟烤,令表面燒焦食落帶少許煙熏味~ 肉質大致上都係嫩滑,唯獨肉質較薄嘅位置就稍微過熟~ 蘸上核桃乳酪醬同薄荷醬,味道層次十分豐富,後勁帶輕微嘅辣味☺️伴菜有芝士菠菜、蔬菜沙律同牛油薄餅,份量都幾多,好飽肚~ .🍮紅蘿蔔拖肥布丁本來對於呢個甜品嘅期望都幾高~ 個人覺得甜品入面嘅component未去到令人震驚嘅程度,不過都係一道不容錯過嘅菜式❗️面頭嘅爆谷味雪糕略帶鹹味,係成個甜品唯一一樣唔甜嘅元素😂蛋糕體嘅質感好軟綿綿幾濕潤,不過就食唔出係咩味~ 微暖嘅蛋糕同雪糕
🥗招牌咖喱角
🍗香烤雞腿
🍮紅蘿蔔拖肥布丁
本來對於呢個甜品嘅期望都幾高~ 個人覺得甜品入面嘅component未去到令人震驚嘅程度,不過都係一道不容錯過嘅菜式❗️面頭嘅爆谷味雪糕略帶鹹味,係成個甜品唯一一樣唔甜嘅元素😂蛋糕體嘅質感好軟綿綿幾濕潤,不過就食唔出係咩味~ 微暖嘅蛋糕同雪糕就形成左冰火交融嘅效果,再淋上拖肥醬,食落更邪惡更滿足,好滋味呢😚
整體而言,今次嘅experience都超越左我對印度菜嘅固有嘅形象,尤其係佢哋嘅咖喱角,完美展現左點樣將一道看似普通嘅菜式昇華到另一個層次✨