2017-02-23 1387 瀏覽
觀塘美食好,今次去揾係觀塘返工既好姊妹食午飯,當然要趁機尋覓美食啦!但因為朋友係呢頭做野,已經成日食呢頭既中餐西餐食到悶,於是我就同佢黎呢到快開左兩個月既輕食cafe,結果我地兩個都好滿意今次午餐呢到既裝修以花園做主題,窗框由天藍色既仿木材料而成,好有feel~唔單止係窗,連餐桌椅都係由仿木頭既主題,感覺真係坐左係花園入面食lunch,同出面既工廈黑蚊蚊又焗既環境成強烈對比如果返工壓力大,黎呢到進餐都可以有個短暫既放鬆時刻有唔少老闆娘自家製既曲奇,價錢好平民呢到既野食主要分左三類,第一係主打既輕食bagel,bagel呢個熱潮係呢排都幾hit! 呢到既貝果全部都係由老闆娘每日新鮮製造,健康之選!有得自選配料,例如係鰻魚、雞肉、牛肉等等,而bagel本身都有唔同口味。日式鰻魚bagel Bagel食得多,但係夾鰻魚做配料真係第一次試,適逢我同好友都係中意食鰻魚,所以我地都好期待呢個貝果鰻魚一共有三薄片,鰻魚脂肪分佈平均,燒得焦香可口,脆邊亦能夠將惹味度再提升,老闆娘話呢個係日本進口既鰻魚,成本好高,雖然對黎講真係細塊左啲,但呢個價錢都唔可以要求有好大塊既。至放bagel當日係洋蔥味,洋蔥
如果返工壓力大,黎呢到進餐都可以有個短暫既放鬆時刻
有唔少老闆娘自家製既曲奇,價錢好平民
日式鰻魚bagel

鰻魚一共有三薄片,鰻魚脂肪分佈平均,燒得焦香可口,脆邊亦能夠將惹味度再提升,老闆娘話呢個係日本進口既鰻魚,成本好高,雖然對黎講真係細塊左啲,但呢個價錢都唔可以要求有好大塊既。至放bagel當日係洋蔥味,洋蔥味不濃不淡,若隱若現於每口bagel中,唔洗擔心食完會有口氣
,bagel本身有點嚼口,未算係食過最煙韌既,但唔會太甜感覺健康!
最欣賞係其配菜係沙律,除左蕃茄生菜呢啲常見配料,仲有紅腰豆
紅腰豆營養價值高,價錢都唔平,上班族食呢個都真係唔錯
墨西哥捲配雞肉

試埋呢到既墨西哥捲,雞肉切絲混合左沙律醬,開胃可口,雞肉本身都無咩油煎,感覺健康,而捲皮偏薄,所以口感上無咁豐富,如果細食既朋友可以考慮呢個,男士就唔會夠飽咯!
呢到係老闆娘推介既自家製包,可以以廿蚊單叫,亦可以叫當日午餐就會有得跟餐食,但佢話成日都賣哂~ 切好一啖一塊既size, 配上自家製既cream cheese,每啖都可以點黎食,份量好多唔怕唔夠點。麵包味道天然,食落明顯食得出係減左糖,而且選用充滿麥香既麵粉黎製作,淡淡既麥香成為左主角,食包都可以咁唔邪惡
至於想食返正餐份量既朋友可以試佢當日set lunch,連主食、飲品、餐包同甜品!日日款式唔同,當日就係白汁三文魚意粉,對比起bagel或者其他烤焗食品,呢個顯得較普通,白汁幾杰身但味道偏淡,似係白汁磚整成?而煙三文魚有兩大片,價錢公道,屬飽肚之選,但白汁靈魂既忌廉味就食唔出,意粉亦無特別調味,味道有待改善~好彩個餐跟埋餐包同甜品,補返數!
呢個朱古力蛋糕估唔到令人最驚喜!!朱古力慕絲夾着朱古力海綿蛋糕,本身係最普通不過既配搭,但朱古力濃郁,不甜不苦,食完每啖朱古力味依然係舌尖徘徊,朱古力慕絲蛋糕確係食得多,佢實屬高質素
個人最愛呢個