2021-08-29 77 瀏覽
食完飯成日都去食糖水或者甜品,有日食飽夜晚忽發奇想居然走左去食Galette,位於灣仔嘅La Crêperie老闆係法國人,將最正常嘅家鄉風味帶嚟餐廳比食客品味!成日都覺得法國菜烹調時間會好耐,而且食一餐要幾個鐘,花費亦不非!但La Crêperie唔係行fine dinning 路線,今晚凈係食Galette店員都非常友善!我同朋友叫左種口味,不過都係甜點~1)Le Defi - caramel ice-cream, ·caramelised bananas, salted butter caramel無可否認caramel同Galette非常夾,不過真係too much,食完caramel上腦2)La Licorne- coconut ice cream, mango, ·strawberries, coconut powder, red fruit sauce, whipped cream同行友人喜歡呢個多啲,因為清新啲!但生果都係普通貨色,未見特別好食!反而Galette本身好好好好食😋用最簡單材料麵粉,雞蛋和牛奶混合烤成,食落居然都可以咁煙韌!非常有彈性,因為加左蕎麥嘅關係
食完飯成日都去食糖水或者甜品
有日食飽夜晚忽發奇想居然走左去食Galette,
位於灣仔嘅La Crêperie老闆係法國人,
將最正常嘅家鄉風味帶嚟餐廳比食客品味!

成日都覺得法國菜烹調時間會好耐,
而且食一餐要幾個鐘,花費亦不非!
今晚凈係食Galette店員都非常友善!

我同朋友叫左種口味,不過都係甜點~

無可否認caramel同Galette非常夾,
不過真係too much,食完caramel上腦

同行友人喜歡呢個多啲,因為清新啲!
但生果都係普通貨色,未見特別好食!

反而Galette本身好好好好食😋
用最簡單材料麵粉,雞蛋和牛奶混合烤成,
食落居然都可以咁煙韌!非常有彈性,
因為加左蕎麥嘅關係,食落充滿麥香,
深沉嘅味道更討好~

法國人都以crepes cider來配Galette,
係Brittany最傳統嘅食法,
盛酒嘅係一個類似湯碗嘅容器,非常有趣,
味道就似一般有汽果酒,
可以略解Galette的膩,兩者好配!

第一次食法式Galette,比到好大驚喜我!
下次再食會擇咸味嘅試試~
希望會有另一番味道~