2016-12-22 2086 瀏覽
嚟到藍屋附近嘅Aroma,係間食fusion菜嘅西餐廳。佢哋有地下同一樓,呢次我哋就係坐樓上。呢度啲佈置都幾特別,睇得出店主應該係一位籃球愛好者。向下望仲可以睇到樓下嘅情況。檯面花紋幾有特色。因為呢度啲燈光偏暖色,所以我就較返個白平衡,等陣間影嘢食嗰陣個感覺無咁黃。好多嘢都好想食,奈何我哋只有兩把口,呢次試得唔係太多款。先叫兩杯飲品,Grapefruit Mojito,當中夾雜唔少鮮青檸同薄荷葉,再加上西柚汁,酸酸甜甜,清新醒胃。Orange Iced Tea,個鮮橙大約有四分一至三分一個,紅茶味出,每啖都係甜香味。Deep-fried Cauliflower,表面灑上巴馬臣芝士絲、香蔥同辣粉,椰菜花食落爽脆,伴著特製嘅咖哩醬格外惹味,亦無油膩感。Deep-fried Chicken Wings,用咗廣東人愛食嘅鹹蛋入膳,鹹蛋黃碎同鹹蛋黃汁沾滿雞翼表面,外皮就炸到微脆,香氣十足。睇上去邪惡,味道就唔會過於濃郁。雞翼仲係單骨嘅姿態出場,方便進食,都幾細心。Grilled US Angus Rib Eye,伴碟有燒秋葵、雞髀菇、蒜頭、炒洋蔥、腐乳薯蓉同疑似馬蹄。牛肉眼我哋揀咗五成熟,聽侍應
嚟到藍屋附近嘅Aroma,係間食fusion菜嘅西餐廳。
佢哋有地下同一樓,呢次我哋就係坐樓上。
呢度啲佈置都幾特別,睇得出店主應該係一位籃球愛好者。
向下望仲可以睇到樓下嘅情況。
檯面花紋幾有特色。

好多嘢都好想食,奈何我哋只有兩把口,呢次試得唔係太多款。
Grapefruit Mojito、Orange Iced Tea
Deep-fried Cauliflower
Deep-fried Chicken Wings
Grilled US Angus Rib Eye
Grilled US Angus Rib Eye,伴碟有燒秋葵、雞髀菇、蒜頭、炒洋蔥、腐乳薯蓉同疑似馬蹄。牛肉眼我哋揀咗五成熟,聽侍應講有八安士重,食落就肉質鬆化,近筋位位置有牛油香。秋葵脆而帶焦香,不過略嫌有啲啲燶。最意想不到嘅係中式腐乳同薯蓉原來都幾夾,甚至有啲似晌度食緊芝士薯蓉嘅錯覺。

餐廳將常用晌中菜嘅調味料同食材如腐乳等等融匯於西餐之中,嶄新得來味道都幾匹配又唔突兀,感覺討好。
Deep-fried Chicken Wings
Grilled US Angus Rib Eye