2018-09-13 242 瀏覽
火鍋真係一年四季都咁鍾意食~今次試下阿肥火鍋,呢度係我每日喺尖東放工行去搭車必經嘅店,位於嘉芙中心地庫。開左幾個月終於同老公一試!甫踏入店內彷彿走到歷史博物館的80年代展覽廳,甚有公屋情懷~更加勾起我不少童年時在牛頭角下邨居住的回憶。糧油雜貨、涼茶舖、跌打館、魚檔~ 就連包房也像屋內佈置收銀處變成了銀號,似模似樣,盡入眼簾。為配合周邊環境,連音樂都播放80年代四大天王、哥哥、陳百強等經典金曲~相當有氣氛! 鄰桌既日本食客更手舞足蹈打起拍子來~餐具方面用上了懷舊公雞碗碟,仲有戰鬥碗飲啤酒。講返湯底先,款式都幾多同埋特別,有大大個原盅燉湯, 如燉花膠鮑魚淮山杞子烏雞,非常足料滋補。又有羔蟹竹絲雞冬瓜盅,見鄰桌點左夾起係原隻蟹,我地點左昆布松茸菌湯。跟日式嘅昆布湯唔同做法,湯底加入紅棗,完全沒有加上味精,飲左2碗湯都無口乾既感覺,非常鮮味。配料方面點咗鮮滑嫩牛肉,好滑溜既感覺,好新鮮,輕灼數秒就就食得!門鱔炸魚皮,帶幼骨好香口,不過咸咗D。 鮮蝦松露餃(半份)有4隻,咬開好香既松露味,蝦肉爽口。手打陳皮牛肉滑,用新鮮牛肉打成,口感實淨真材實料,仲加左d馬碲粒喺面,增加口感!牛骨髓沒雪味,口感
火鍋真係一年四季都咁鍾意食~
開左幾個月終於同老公一試!

就連包房也像屋內佈置

收銀處變成了銀號,似模似樣,盡入眼簾。
相當有氣氛! 鄰桌既日本食客更手舞足蹈打起拍子來~

餐具方面用上了懷舊公雞碗碟,仲有戰鬥碗飲啤酒。

又有羔蟹竹絲雞冬瓜盅,見鄰桌點左夾起係原隻蟹,

昆布松茸菌湯

門鱔炸魚皮,帶幼骨好香口,不過咸咗D。
門鱔炸魚皮

鮮蝦松露餃(半份)有4隻,咬開好香既松露味,蝦肉爽口。

鮮蝦松露餃(半份)

手打陳皮牛肉滑
牛骨髓沒雪味,口感柔軟~
皇帝菜,翠綠鮮嫩。
整體用料新鮮。

另外,呢度都有午市兩餸飯($35) ,加$5有例湯添!
昆布松茸菌湯
門鱔炸魚皮
鮮蝦松露餃(半份)