2017-02-19
早排見到ig有唔少人介紹西九呢間雪糕店,比較多人分享抹茶8.0盆栽,不過我第一次黎,決定先試佢地嘅北海道牛乳!除左呢兩款,仲有意大利黑朱古力、櫻花,可加錢選配朱古力脆皮外層、朱古力脆皮筒、指定雙色扭紋,另外仲有蝶豆花冰茶、水信玄餅。抹茶8.0盆栽櫻花餐牌:北海道牛乳8.0 $24/大因為平時食雪糕,就算係牛乳味,都頂多係3.6牛乳,呢類型嘅雪糕價錢都唔平。今次見到呢度有8.0牛乳軟雪糕,期待感都幾重,因為齋睇數字,感覺濃過3.6好多。呢款雪糕分(S)$22、(L)$24兩個size,因為我之前冇食過,唔能夠比較,但爭兩蚊我都係點(L)啦。老闆(店員?)話當日特別啲,會free轉做日威化筒(圖中)牛乳味果然好濃郁,感覺食緊雙皮奶,日本進口,加左呢幾隻字,心理同實際上都覺得好食左。雪糕質地幼滑,食落creamy但唔膩,奶味重,果然係招牌感覺都溶得快,所以都唔敢影太耐。至於特別唔洗加錢都食到嘅威化筒,睇個樣以為係M記新地嘅雪糕筒,但食落完全唔同。呢個威化筒較薄身、香脆,帶微微威化餅味,唔係快餐店嘅空氣威化。雖然都幾好食,但我個人比較鐘意平時食開嘅雪糕筒~今次我地專登過黎食架,好在都冇失望。雖
老闆(店員?)話當日特別啲,會free轉做日威化筒(圖中)
雪糕質地幼滑,食落creamy但唔膩,奶味重,果然係招牌
感覺都溶得快,所以都唔敢影太耐。
雖然睇價錢,睇埋份量確係有少少貴,話哂西九有唔少平價雪糕,但呢杯確係令我印象深刻得多
我地仲問定店員櫻花味、抹茶味供應到幾時,打算再黎試下喔!