❀ HENRY #尖沙咀 ❀❗️$798嚐五星級酒店炭火燒USDA PRIME牛扒❗️——————————————————原來又嚟到優惠多多嘅 diningcity_hong_kong Restaurant Week,今次打響頭炮嘅首先有位於尖沙咀五星級酒店Rosewood内嘅星級扒房Henry✨最出名莫過於炭火烤牛扒,而佢哋嘅焗爐亦都係用木材燃燒🔥令到肉質更有燒烤香氣。位於五星級酒店,服務當然有番咁上下,而且環境嘅頗為舒適,唔會太過拘謹,不過留意就望到海景。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷ DININGCITY MENU $798☞ Starter♥ HOKKAIDO SCALLOP CARPACCIO帶子新鮮滑溜,有驚喜地加上芝麻辣椒油,味道好似XO醬。仲要加埋香甜橙肉,味道豐富😚仲有大半嚿熟透牛油果🥑好豐盛。♥ JUMBO LUMP CRAB CAKE充滿一絲絲嘅蟹肉,鮮味十足。加上少許牛油蕃茄醬,真係好好食🦀.☞ The Charcoal Grill♥ 10oz STRIPLOIN終於嚟到重頭戲😍雖然DiningCity Restaurant Week就只係得一款牛扒選擇,但係足足有成10安士,仲要
❀ HENRY #尖沙咀 ❀
❗️$798嚐五星級酒店炭火燒USDA PRIME牛扒❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
DININGCITY MENU $798

☞ Starter
♥ HOKKAIDO SCALLOP CARPACCIO
仲有大半嚿熟透牛油果🥑好豐盛。

♥ JUMBO LUMP CRAB CAKE
充滿一絲絲嘅蟹肉,鮮味十足。
加上少許牛油蕃茄醬,真係好好食🦀

☞ The Charcoal Grill
♥ 10oz STRIPLOIN
終於嚟到重頭戲😍
雖然DiningCity Restaurant Week就只係得一款牛扒選擇,但係足足有成10安士,仲要係來自美國德州嘅USDA prime black angus西冷牛扒😆
西冷本身瘦啲,所以係有咬口,如果鍾意入口即溶嘅就可能有啲失望。
用香烤嘅方法烹調,有炭烤嘅味道,亦能夠鎖住肉汁,牛味更重。
另外,仲可以點胡椒汁、牛骨髓醬,令到味道更加濃郁。

♥ 9OZ IBERICO PORK CHOP
不過出乎意料地我覺得呢個豬扒仲出色😂
超級動人嘅粉嫩顏色,入口非常軟腍。
完全冇任何多餘嘅調味,簡單加少少鹽已經好好食。
另外仲有個酸酸地嘅黑蒜蓉,點一點更加開胃😋

☞ Side
♥ ROASTED GARLIC MASHED POTATOES
♥ CHARRED ASPARAGUS
兩款當中必須大讚佢哋嘅薯蓉🥔牛油味濃郁之極,入口非常creamy,仲要有少少香脆薯片,一流💖

☞ Dessert
♥ SWEET CORN SUNDAE
原來係爆谷雪糕🍦爆谷沾滿焦糖,香脆美味。
底下仲有櫻桃蛋糕,層次比想像中豐富!

♥ GOLDEN CHOCOLATE BOMB
呢個朱古力蛋正中我所好🍫
大大力敲開朱古力脆皮後,有朱古力慕絲、花生醬布朗尼、honeycomb等等🤩
將不同嘅口感串連一起,仲有難以抗拒嘅朱古力及花生醬,絕對係大滿足!

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.6/5
✨再訪興趣: 3.6/5
💞整體來講
Rosewood嘅餐廳俾我感覺一向飄忽不定,呢一間好彩冇令我失望👏🏻雖然牛扒反而唔係最好食🙈但其餘嘅菜式都係水準之上。敗筆係Henry嘅方向反而望唔到維港景色,同樣嘅價錢可能有更加出色更加靚景嘅美式扒房選擇。