2019-12-21 52 瀏覽
聖誕前同朋友聚餐揀左黎呢間高級中菜,呢度做緊二人餐買一送一,即$798兩位。有七道菜,今晚選擇三潭印月宴。<江南前菜兩味>係花雕醉雞同醋浸黑木耳,味道豐富好開胃。醉雞厚肉無骨,花雕酒夠入味。<張生記老鴨湯>鴨湯比較少飲,原來都幾惹味,入面仲有花膠同筍。<麻婆豆腐龍蝦>呢道菜打卡一流,夠曬架勢,而且麻婆豆腐配龍蝦肉又幾夾。軟嫩既豆腐配彈牙既龍蝦超正。<東坡牛肉拌南瓜餅>呢個配搭都幾新穎,牛肉係日本特級和牛,好嫩滑,加上香香甜甜的東坡醬,比普通的東坡肉無咁肥膩,更加好食。南瓜餅入面係紅豆蓉,薄薄的外皮。<荷塘小炒>呢碟小菜有豆苗,蓮藕等。非常爽脆。感覺好健康。<蟹粉小籠包>呢個好正,真正的皮薄餡靚,裡面的湯汁好濃。一咬下去成口都係熱辣辣的湯,好juicy。<酒釀丸子>酒釀過的酸酸甜甜的味道,加上黑芝麻小丸子。係一道唔錯的飯後甜品。

<江南前菜兩味>

<張生記老鴨湯>
鴨湯比較少飲,原來都幾惹味,入面仲有花膠同筍。

<麻婆豆腐龍蝦>
呢道菜打卡一流,夠曬架勢,而且麻婆豆腐配龍蝦肉又幾夾。
軟嫩既豆腐配彈牙既龍蝦超正。

<東坡牛肉拌南瓜餅>
南瓜餅入面係紅豆蓉,薄薄的外皮。

<荷塘小炒>
呢碟小菜有豆苗,蓮藕等。非常爽脆。感覺好健康。

<蟹粉小籠包>

<酒釀丸子>
2019-12-17
10 分鐘 (堂食)