二月尾的某日經過美麗華樓下, 見中村藤吉內無客人便入內參觀一下, 打了個白鴿轉, 茶包好貴想試都唔會買, 即做嘅甜品自己一個人興趣不大, 可以買蛋糕呀! 回家同太座一齊享用, 茶類戚風蛋糕$68, size都幾細下直徑約12cm.重要中空一個洞, 而旁邊放了一個四方紙盒個別包裝嘅白朱古力茶味蛋糕$58, 兩個茶味(綠茶/焙茶)剛好一人一個口味, 紙盒外表簡約用色就一個綠色一個深啡色, 簡單易明嘅包裝! 其實自己都知道隔離酒店內的coco散裝蛋糕都只賣$48/件, 無論顏色賣相都比這裡的豐富得多, 不過人就係咁奇怪! 好歹也試一次的心態下買了亦試咗! 感覺錢是花了但就是不值這麼貴, 白朱古力的成分另它稍稍偏甜, 這是預期之內, 兩個茶味都突出到但又不是很澎湃那種, 或者這也是店家的刻意安排吧, 蛋糕質地王不是鬆軟至空氣般, 我亦不期望是那樣, 混合咗白朱令質地帶一絲絲軟靱的咬口, 令它有別於只用牛油/蛋/麵粉打出來的麵漿, 一般質感吧! 若以現價繼續行下去肯定在賞味期的規限下大量運去將軍澳的結局係在所難免!

2018-03-03