2024-02-15
趁著過年前打埋最後一次邊爐,今晚揀左港島線太古站旁康怡廣場新開業嘅「一喜·涮涮鍋」,都市傳說名字加「·」就會變高級⋯晚市正價時段嘅5款放題選擇由$218至$528不等(星期五至日及公眾假期+$10)自助取餐區包括各式丸類、魚腐、蔬菜、出前一丁、烏冬,仲有白飯任裝⋯骨膠顏美顏玫瑰花雞白湯:雞白湯呈奶白色,帶鮮咸香,唔會過份濃郁,而且唔會太膩,尤其食牛肉唔想用太濃湯底遮蓋牛肉鮮味。特選美國CAB牛肩胛肉:牛肉切得相對大片,食落好有肉感,脂肪比例較多,故油香豐富,同時,肉質滑嫩,牛味亦夠濃郁,屬呢個價位不停追加之選。精選美國牛五花:牛五花脂肪比例更多,油香的確更高,但肉味一般,不及CAB牛肩胛肉。特選美國CHOICE牛肩肉:呢款牛肉脂肪比例較低,肉味適中,但肉質唔夠滑,食落都係無CAB牛肩胛肉咁有balanced嘅感覺。美國豚五花肉:豚肉五花,肥瘦相間,豚味及油香並重。炸物小食包括章魚小丸子、炸帶子、炸魷魚鬚等等不足十款選擇。什丸有龍蝦丸、芝士丸、貢丸、魚旦、魚腐,各式蔬菜瓜類芋頭土豆等等都有。甜品方面有數款芝士蛋糕、泡芺、雪糕及雪條,唔係特別premium嘅款式,所以我都只係試少少味,主攻
美國豚五花肉:豚肉五花,肥瘦相間,豚味及油香並重。
炸物小食包括章魚小丸子、炸帶子、炸魷魚鬚等等不足十款選擇。
甜品方面有數款芝士蛋糕、泡芺、雪糕及雪條,唔係特別premium嘅款式,所以我都只係試少少味,主攻牛肉。