2024-01-06 333 瀏覽
青衣 📌泰作貴為一月之🌟 今個月我會瘋狂食生日飯。 先多謝閨蜜 ( 相識 2x 年) 同我食生日嘅第一餐, 每次同你都有講唔完嘅話題 💙🦐 泰式生蝦刺身 $118生蝦夠大隻,夠厚肉, 生蝦辣汁亦惹味,同蒜頭一齊食不得了,整體賣相、味道都唔錯 😋🍢 炭燒泰式串燒 $82至於串燒真係好乾爭爭,乾到阿媽都唔認得😑 應該係燒完之後凍咗,接著再燒過, 所以又乾又韌,食食下我同閨密都反白眼,應該係我食過最乾嘅串燒😑 應該係乾過我甩緊皮嘅咀唇。🥬香辣肉碎生菜包 $98生菜包用豬油爆過,用紫洋蔥再炒,而碎肉亦都好juicy,有一些泰國餐廳係比較吝嗇生菜,但係佢嘅生菜🥬 係大大塊,最重要係好新鮮,呢一個生菜包係必食。🍆金不換豬頸肉炒茄子 $98呢個又係食!我幾乎食咗三分二😆 一來,我好鐘意食矮瓜 🍆 二來,豬頸肉好嫩,肉汁好juicy; 三來,真係炒得好香,個醬汁好惹味,正斗!🥥 班蘭椰汁QQ彈 $48首先我覺得個性價比爭d, 成個感覺就係椰子冰 ( 因為真係好多冰 ) 聲稱入面有嘅 QQ, 但係啲QQ 係冇味嘅。🍯焦糖泰茶沙冰 $48呢個泰茶嘅甜品我覺得都幾出色, 呢個甜品係可以當飲品, 泰茶味道係好
青衣 📌泰作

🦐 泰式生蝦刺身 $118
🍢 炭燒泰式串燒 $82
🥬香辣肉碎生菜包 $98

🍆金不換豬頸肉炒茄子 $98

🥥 班蘭椰汁QQ彈 $48
🍯焦糖泰茶沙冰 $48
呢個泰茶嘅甜品我覺得都幾出色, 呢個甜品係可以當飲品, 泰茶味道係好出, 而且唔係死甜, 所以我都幾鍾意。
🍓士多啤梨西米露 $38
呢個士多啤梨嘅甜品入面有西米露,同埋有啲質感好似真多冰入面嘅蒟蒻,味道不過不失。
🔅總括嚟講,呢間泰國餐廳啲嘢食係唔錯嘅,但係絕對有進步 & 改善嘅空間。見唔少食評話佢哋服務差,我個人認為主要係甩甩漏漏比較多,例如説成間餐廳冇Napkin (話因為未到貨); 食完嘢冇畀牙籤客人,又例如枱布抺完枱張枱會仲有陣味 ...etc 另外就係有件小插曲,話說門口有張長枱有幾個位,由坐低已經見到有個女人開住部電腦工作 ( 相信係餐廳負責人), 隔離仲有一個少女,食咗個幾鐘,大概食到九點幾,突然間個女人大力拍枱,鬧一個小員工: [ 你唔好咁嘅樣! ] 當堂我嚇咗一下! 跟住對住同枱嘅一個少女講: [ 你都係] 。 好老實講係自己間餐廳內吵鬧,其實都好失禮,亦都冇必要! 家醜都不應外傳 ~ 打仔鬧仔應該都唔好喺客面前做~ 自己管理都出現問題 ,EQ底又點會有好嘅服務比客人?

💭 期待你哋各方面 改善 & 進步 ~

外賣送餐