2024-04-28 314 瀏覽
適逢🐝生日,🐝🦒去今年拎咗Michelin 1星🌟嘅cozy餐廳Racines慶祝。兩位主廚細細個就認識,一齊喺法國Michelin餐廳同各自喺香港嘅Shangri- La同Four Seasons做。再一齊拍檔開咗呢間Racines (Roots in French)南法餐廳,用食物帶領我地番去佢地嘅Roots🇫🇷Chef同Staff都好熱情,每上一個菜都會詳細介紹,食到一半會走黎同你吹吹水。又叫你揀刀然後講番嗰故事你知,好似去咗場法國之旅☺️Genese 6 $1,688pp首先上嘅係Sourdough🍞配上自製嘅Smoked butter with plum jam🧈。Sourdough mix咗4種seeds,上而crunchy嘅skin脆到好似cracker咁,而內裏非常非常軟熟🥺無論係flavour同texture🐝🦒都覺得係unbeatable!!!💯🦒:係我食過最好食嘅sourdough🤣Amuse bouche 有3道,最令🐝深刻嘅係雞肝Parfait,既creamy滑溜又濃郁,加上mustard seed aftertaste好有層次感。不過唔食內臟嘅🦒表示唔識欣賞🤣

Genese 6 $1,688pp

🦒:係我食過最好食嘅sourdough🤣

第一道course係Spanish大紅蝦。聽到Staff介紹用咗Nice嘅薰衣草橄欖油去烹調🪻我地add on 加嘅魚子醬連埋lemon zest同鹽之花細碎顆粒嘅口感令成個dish加咗好多分🥹

Frog legs同seabream冇太大驚喜但去到main又幾impressive。

🦒嘅brandt beef有smoked過,煙熏味濃,🦒話好食過之前所有同佢慶祝食過嘅扒😂
🐝嘅Pigeon都唔錯,先煎後焗但keep到juicy,烤得嫩滑且唔油膩!

之後有3道refreshing嘅dish同甜品。其中傳統法式甜品Madeleine🥧裝喺Chef家鄉出產嘅鐵盒入面,送上黎嘅時候仲係暖笠笠好香奶油味🥰入口鬆軟,口感綿密,🐝好中意🫶🏻

食食下,staff仲唱住生日歌遞咗個chocolate cake,隔離枱嘅客人又跟住唱,搞到🐝紅都面哂🥵
然後隔離枱又係慶祝生日,到我地唱番歌比隔離枱🤣
最後Staff送上兩張Chef hometown嘅postcard💌
雖然黎緊8月係去Paris唔係南法,但之後有機會好想去南法一嘗美食🐟🦐🦪同睇薰衣草🪻

Overall係一個舒服casual嘅fine dining experience🤤Complex flavour in simple dishes,由Sourdough到Dessert都感受到兩位Chef對佢地Roots嘅熱愛❤️

環境💺:💺💺💺.8/5
味道🌞:🌞🌞🌞🌞.4/5
CP值💰:💰💰💰/5
回頭度👀:👀👀👀👀/5
2024-04-26
$2000 (晚餐)
生日